, 12. februar 2020

Udødelige Queen på offisiell britisk mynt

Queen med instrumenter og den legendariske mikrofonen som Freddie Mercury brukte blant annet under Live Aid.Queen ble det første bandet som ble preget av Royal Mint. Selv om bandet tilhører rockehistoriens elite, er valget interessant.

Bandet som fikk folk til å rocke til rapsodier både på 1970- og 1990-tallet har nå blitt preget på en offisiell britisk mynt. Nærmere bestemt £5. Queen er dermed det første bandet som får den æren.

 

Queen og dronningen

Som er blitt påpekt av gitarist i bandet, Brian May, har mynten både Queen og Queen (dronning) Elizabeth II. Motivet til adversen er naturligvis dronning Elizabeth II, men reversen er altså av bandet. Det vil si, ikke av bandet, men av instrumentene og mikrofonen. Og her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Pianoet øverst er et Bechstein-flygel som var Freddie Mercurys piano. Gitaren til venstre er Brian Mays Red Special, gitaren som følger ham i tykt og tynt. Bassgitaren til høyre er John Deacons Fender Precision. Det var altså den som spilte inn bassgangen på «Another one Bites the Dust». Ludvig-stortrommen til Roger Taylor er nederst – tenk bare på «We Will Rock You». Stortrommen viser deler av logoen til Queen, inspirert av stjernetegnet til de fire: To løver (Deacon og Taylor), to alver for Jomfruen (Mercury) og en krabbe for Krepsen (May). Fuglen vi ser over er en føniks, symbolet på evig liv. Notene til «Bohemian Rhapsody» er også med på mynten.

For ordens skyld må vi nevne mikrofonstativet. Mercury beveget seg altfor mye på scenen til å ha et stasjonært stativ. Dette bærbare stativet ble godt brukt, for eksempel under Live Aid-konserten, ofte regnet som verdens beste konsertopplevelse.

Myntene kommer i fire forskjellige innpakninger, Hot Space, A Kind of Magic, et live show og et offisielt albumbilde, avhengig av hvilken mynt man kjøper.

 

Interessert? Her kan du sikre deg denne historiske mynten!

 

Høyst uvanlig band

Queen og Diego Maradona i Argentina
Queen møtte en unge og svært lovende Diego Maradona i Argentina i 1981. For anledningen stilte Freddie Mercury i Argentinas landslagsdrakt, mens Maradona hadde en Union Jack-T-skjorte. De er flankert av fra venstre Brian May, Roger Taylor og John Deacon.

Det er ikke til å se bort ifra at Queen har hatt en stor oppsving etter den svært populære, men langt fra presise, filmen «Bohemian Rhapsody». Likevel har bandet alltid vært populære, i det minste siden 1974. Det er flere grunner til det.

Queen hadde et stort repetoar i sangene. Enkelte er rene rock’n’roll-sanger, andre framstår som operaverk, noen igjen er gospel og andre er ren funk. Og de leverte til de grader. Det het at mange svarte amerikanere trodde at Queen selv var svarte etter å ha hørt «Another one bites the dust». Den kjente sopransangeren Montserrat Caballé var selv en stor tilhenger av Freddie Mercury. Det legendariske bandet The Whos vokalist Roger Daltrey anså Mercury å være den mest virtuose rockemusiker noensinne.

I tillegg bidro alle. Alle skrev store hits, for eksempel var «Bohemian Rhapsody», «We Will Rock You», «Another one Bites the Dust» (jepp, tredje gang) og «Radio Gaga» skrevet av forskjellige medlemmer av bandet. I tillegg var deres sound en kombinasjon av ekstremt talent og personlig touch. Du vet alltid at du hører på Queen, selv om ingen sanger er like.

 

Mer i vente?

Nå er ikke Queen et hvilket som helst band, men man kan jo undre om andre band også fortjener å minnes på mynt. Vel, det kan godt hende at det er i ferd med å skje. Mynten er, ifølge Royal Mint selv, første mynt i Music Legends. Dette betyr at det kommer flere britiske musikere i løpet av året.

To ting verd å merke seg. Det første er at det står musikere. Dette betyr at vi kan få alt fra Edward Elgar til Chris Barber. En annen ting er at vi får britiske musikere. Så selv om vi helst skulle se Chuck Berry, U2, Rammstein, Rush eller Midnight Oil, er det bare de med britisk pass som passerer. Om enn man muligens kan være litt enkle på det. Freddie Mercury ble født i dagens Tanzania av persiske foreldre som kom fra India.