, 20. juni 2022

Prins William fyller 40 år

Samlerhuset Wiliam og Kate (Bilde: USAs ambassade i London)

I dag fyller prins William, hertugen av Cambridge, 40 år. Dette er en svært spennende arveprins som representerer en viktig modernisering av kongehuset.

Prins William er annerledes enn de fleste i den britiske kongerekkens historie. Dette er i stor grad på grunn av oppdragelse, intelligens og hardt arbeid.

 

Den moderne oppveksten til prins William

Prins William ble født mandag den 21. juni 1982. På tross av at dette var en arbeidsdag, sto store deler av Europa, om ikke verden, stille. Diana og Charles var eventyrparet. Hun var den vakre prinsessen, han kronprinsen til verdens muligens mektigste monarki. Popularitenten deres var enorm på denne tiden. Dette var før skandaler og utfordringer preget forholdet, for ikke å snakke om Williams oppvekst.

Under Dianas vinger lærte han seg mye om hvordan verden var. Hennes kampsaker var de utstøtte. Hun kjempet for de med AIDS og HIV. Hun var de hjemløses venn. William og lillebroren Harry var med på hennes oppdrag fra relativt tidlig av. Ved å se nøden, forsto William en god del mer om verden han skulle en gang bli statsoverhode for. Diana sendte også William på skole, om enn privatskole, så han skulle møte andre mennesker. Før dette var det vanlig for kongsemner å ha lærer hjemme.

For oss nordmenn virker dette noe gammeldags. Vår kong Harald gikk på Smestad skole, som ikke engang er privat, på 1940-tallet. Det samme gjorde hans barn, inkludert vår ni år eldre kronprins. Samtidig er dette naturlig i et land uten adel og som aldri har vært en stormakt. For Stobritannia var ting ofte mer komplisert.

 

Samlerhuset Minnemynt William 40 år.
Denne mynten er utgitt i anledning Williams 40-årsdag. Våpenskjoldet har noen friheter, blant annet «Dieu Defend Le Droit», familien Spencers valgspråk. Prins William har ikke noe valgspråk på sin offisielle våpenskjold som hertug av Cambridge.

Et farvel til det gammeldagse

Prins William fikk ikke bare en behagelig oppvekst. Hans mor og hans far var i konstant krangel. De separerte seg i 1992 og skilte seg i 1996, begge på stygge måter. Ett år senere døde Diana i et bilkrasj etter at hun ble jaktet av hissige selvstendige forografer. Disse ble kjent som paparazzi (etter filmen La Dolce Vita), og ble forhatt lenge. William selv valgte tidlig å insistere på at pressen lot ham være. Etter sjokket rundt morens død, godtok de langt på vei dette kravet. William har også i liten grad brukt media, og behandlet dem langt mer profesjonelt enn sine forgjengere. Hans ekteskap med Katherine, hertuginnen av Cambridge, er også langt mindre dramatisk.

William har også fortsatt sin mors veldedighet overfor unge og fattige. Han tar også veldedighet på alvor, langt utover å klippe bånd og å holde taler. Han lærte også av sin far, Charles. Charles var den første i det britiske kongehuset som skaffet seg en utdannelse. William ble den andre.

Han fortsetter også å tenke nytt. Da han nylig besøkte Jamaica, ble han anklaget for kolonialistisk og tonedøv framstilling. I mars i år dro paret til Belize, Jamaica og Bahamas i langt på vei en PR-skandale der mange opplevde Storbritannia som gammeldags og utdatert. Selv om dette hadde lite med kongefamilien å gjøre, forsto William at noe måtte skje. Derfor uttalte han i mai i år at paret foretrakk å være kjent som Will og Kate heller enn hertugen og hertuginnen av Cambridge. William forstår med andre ord det samme som vår kongefamilie: Tradisjoner og regalier er tilbehør, men kontakt med folket er avgjørende.

 

En av de beste monarkene?

Elizabeth II er en av de bedre monarkene. Hun har jobbet hardt med å knytte folket og kongehuset. Når Charles tar over, vil han sannsynligvis fortsette denne jobben. Likevel mangler begge erfaringen, klokskapen og dybden til William. Det kommer han til å trenge. Han kommer til å bære en hel nasjons håp på sin rygg.

Heldigvis har han sterke skuldre. Han har hatt mye øvelse.