, 25. mars 2022

Preussen og den elegante Siegesthaler

Samlerhuset Siegesthaler Preussen

Kongeriket Preussen ble i 1871 hovedområdet til det nye Tyskland. Og i en av de siste myntene de preget som selvstendig kongerike var en vittig kommentar til Frankrike.

Denne mynten, som kom ut i 1871, var egentlig en minnemynt. Den var en sirkulasjonsmynt, men mange tyskere hadde den nok på peishylla. Grunnen til det er at denne mynten var full av symboler.

 

Preussen feiret seier

Dersom vi ser på reversen, ser vi at det er bilde av en kvinne med en krone og et skjold. Dette er Germania, personifiseringen av Tyskland. Nå sitter hun på en trone med en krone på hodet. I de aller fleste tilfellene står hun oppreist med en krans over hodet. Skjoldet med den tyske ørnen er på siden. Med litt velvilje kan man si at dette er feiringen av samlingen av Tyskland.

Samtidig står det «Siegesthaler» der. Seiersdaler, altså. Dette er en feiring av seieren. Germania, Tyskland, har seiret. Det forklarer både sverd, skjold og krone. Dette er en seiersmynt, ikke en samlingsmynt. Det er enn minnemynt for da de slo Frankrike.

 

Sølv som våpen

En av de merkelige tingene med fransk økonomi, er at uansett hvor stor krigsgjeld de får, betaler de den raskt tilbake. De gjorde det etter napoleonskrigene og de gjorde det også etter denne korte krigen. Men de hadde ikke oddsene med seg.

For denne mynten er en avde siste thaler-myntene preget i Preussen. Thaler ble i 1873 byttet ut med gullmark. Gull ble standarden, og det førte til at Otto von Bismarck dumpet masse sølv på markedet. Det førte til at sølvverdiene sank kraftig. For Frankrike, som fortsatt var avhengig av sølv, var dette et stort slag i ansiktet.

Eller, det ville ha vært det, hadde det ikke vært for at de hadde sine Napoleon-mynter fortsatt.