, 7. april 2017

Overrekkelse av jubileumssett «H.M. Kong Harald V 80 år» til sjefsgravør Ingrid Austlid Rise ved Det Norske Myntverket

Den 21. februar i år feiret Hans Majestet Kong Harald V 80 år. I den anledning utga Det Norske Myntverket et jubileumssett, «H.M. Kong Harald V 80 år». Sjefsgravør Ingrid Austlid Rise står bak kongeportrettene på alle myntene i settet. Det seneste portrett hun har utført av Kongen, er preget på en medalje utgitt på selve jubileumsdagen.

Det aller første settet som ble utgitt, ble overrakt sjefsgravøren selv, av Myntmester Kjell Wessel ved Det Norske Myntverket. Det ble dermed kunstneren som fikk det første nummererte eksemplaret, nummer 001/800.

Det er med glede jeg overrekker jubileumssettet til vår egen sjefsgravør Ingrid Austlid Rise. Foruten medaljen som ble preget på jubileumsdagen, består settet av åtte originalmynter med portrett av Kong Harald V, designet av Rise selv. Dette er jo derfor som et signatursett å regne for kunstneren vår.
Kjell Wessel, Myntmester ved Det Norske Myntverket.

Rise ved Det Norske Myntverket står bak de fleste myntportretter av Hans Majestet Kong Harald V, fra de første myntene i 1992 og frem til i dag. I anledning av Hans Majestet Kongens 80-årsdag den 21. februar 2017, kom Rises seneste kongeportrett altså på medaljen «H.M. Kong Harald V 80 år». Jubileumsmedaljen ble preget på dagen for jubileet, 21. februar 2017, og presenteres i jubileumssett «H.M. Kong Harald V 80 år».

Hans Majestet Kongens historiske portrett i ulik varianter

Myntsettet inneholder åtte originalmynter med ulike portrett av Hans Majestet Kongen, og en jubileumsmedalje av Majesteten. Settet er kunstnerens signatursett, med noen av høydepunktene i hennes 25 år arbeid med å portrettere H.M. Kong Harald V på mynter. I alt finnes 18 varianter av Majestetens portrett, designet av kunstneren. De utvalgte åtte myntene i settet er presentert i skrin. Alle settene er signert av kunstneren selv. Myntsettene er nummerert med individuelle nummer fra 001 til 800. Ingrid Austlid Rise har bokstavelig talt satt sitt preg på mynter og medaljer og dokumentert vår folkekonges historie på mynter i samtid, for uoverskuelig fremtid.

Myntsettet inkluderer også jubileumsmedaljen som ble preget på selve dagen for jubileet. Medaljen er i sølv, belagt med 24 karat gull. Sammen med portrettet, gjengis første strofe av Kongesangen; «Gud sign vår konge god!».

Og du har garantert hatt Ingrid Austlid Rises kunst i hendene. For, foruten formgiver Nils Aas, så er det bare Rise som har utført portrettene av Kong Harald V på norske sirkulasjonsmynter helt fra hans innsettelse ved tronen i 1992. Første myntportrett designet hun til OL-myntene på Lillehammer. Deretter ble det mange mynter med spesialpreg, og sirkulasjonsmyntene som vi brukes i tusentalls daglig. I de siste årene har motivene på reversen vært designet av andre kunstnere og modellerere, med noen unntak, utført av Ingrid Austlid Rise.

I 2015 mottok Ingrid Austlid Rise, British Art Medal Society’s pris for beste medaljedesign, med medaljen av Det Norske Myntverkets tidligere styreleder Tormod Hermansen.

Mer informasjon om jubileumssettet «H.M. Kong Harald V 80 år»