, 6. april 2018

Norges turistattraksjoner – hvilken er vakrest?

Den flotteste blant Norges turistattraksjoner skal kåres. Atlanterhavsveien er en av de mest moderne alternativene, mens Trolltunga (forsiden) er en eldgammel formasjon (Begge foto: Shutterstock)

Majestetiske naturfenomener, vakre fjorder, flotte stavkirker eller ville dyr – hva er best å oppleve. Nå kan du være med på å bestemme hvilken av Norges turistattraksjoner som er vakrest.

Samlerhuset står bak kåringen av Norges flotteste attraksjon. Organisasjonen Mitt Norge har valgt ut ti sterke kandidater, og publikum nå kan stemme frem din største favoritt.

 

Å Vestland, Vestland – og Nordland

Vestlandet har en dominerende representasjon med hele seks av de ti kandidatene. Nord-Norge tar tre, plasser, mens den siste strekker seg over hele Sør-Norge. Det er i og for seg ikke særlig rart at vest og nord dominerer blant Norges turistattraksjoner. De to landsdelene fordeler seks av de åtte verdensarvstedene i Norge mellom seg. Så selv om noen kan oppleve det som skjevlandsfordeling, så kunne de faktisk hatt med enda flere. Den siste, «Stavkirke», kunne lett ha blitt plassert på Vestlandet. For enda Heddal stavkirke i Telemark er den største, er det Urnes stavkirke i Sogn og Fjordane som er på verdensarvlisten.

Så hvilke kandidater kan man stemme på? De kan faktisk plasseres i tre kategorier: Steder, reiser og opplevelser.

 

Steder

Stavkirkene kommer i mange utforminger. Heddal Stavkirke er kanskje den mest majestetiske av dem. (Foto: Shutterstock)

Det er ingen mangel på vakre steder i Norge, og man kan knappest misunne juryen som måtte begrense det til en håndfull.

  • Trolltunga i Odda –Trolltunga er bare tilgjengelig i sommerhalvåret, og nåes etter en fem timers gåtur hver vei, men det er definitivt verd det. Den tynne, stabile steinformasjonen er et av de mest populære turmålene for fotturister. Syv hundre meter over det trolsk vakre Ringedalsvatnet nærmest svever man over naturen. De som har tatt turen har en flott utsikt til vakre fjell. Tør man se rett ned, er det flotte skoger og elver.
  • Bryggen i Bergen – Bryggen i Bergen har kommet med på UNESCOS verdensarvliste fordi det er opp til ni hundre års arkitektur der. Bryggen er imidlertid så mye mer enn bare et museum. Bergen har inkorporert husene i dagliglivet, og skapt et av Norges triveligste smug. Kanskje verdens beste eksempel på god inkorporering av bruk og bevaring av turistattraksjoner. Vakkert er det også.
  • Stavkirker: Det er til sammen 28 bevarte stavkirker i Norge. De vakre stavkirkene ble bygget fra så tidlig som borgerkrigstiden omkring 1150, og framover til Svartedauden to hundre år senere. De er alle flotte tidsvitner fra historien til det selvstendige Norge. De er også spredt i hele Sør-Norge. Mange av dem har vakker utsmykning fra da Norge var katolsk. Noen er store, som 26 meter høye Heddal Stavkirke med plass til 183. Andre er små, som Undredal med bare 40 sitteplasser. Alle er verd et besøk.
  • Nordkapp på Magerøya: Europas nordligste punkt – om man ser bort fra Kniskjellodden. Tidligere var det en strabasiøs tur til Europas topp. Nå kan Nordkapp nås med bil, snøscooter, ATV eller andre måter. Lysspillet er spesielt vakkert. På Nordkapp, 71 grader nord, er det også verd å få med seg kongekrabbejakt og fuglesafari.

 

Reiser

Av og til holder det ikke med å oppleve ett sted. Da er det reisen i seg selv som er målet. Og det finnes noen veldig vakre reiser i Norge.

  • Atlanterhavsveien på Nordmøre: Dette er kanskje Norges vakreste veistrekning. Lonely Planet mente at den var det perfekte sted å komme over et havarert forhold. Den 29 år gamle veistrekningen, med den bratte Storseisundet bro som et av høydepunktene, ligger nesten i vannkanten. For kjørende kan en tur på denne veien bli en nærkontakt med naturkreftene. Dette gjelder «helst mot uroligt vejr», da sjøsprøyten står oppover broen og minner om menneskets plass i naturen.
  • Flåmsbana i Aurland: Det er mange om benet, men Flåmsbana må være favoritten til Norges vakreste togtur. Reisen holder seg bare inni Aurland kommune i Sogn og Fjordane, men man får se mektige fjell, dype tunneler, vakre landskap og flotte elver. Det er som et tverrsnitt av norsk nasjonalromantikk. Reisen varer i tre kvarter, og er gjengitt her.
  • Trollstigen i Rauma: Den vakre og trange Trollstigen snirkler seg oppover de bratte fjellene i sikksakk, med hele 10 hårnålssvinger. Veien ble laget fra 1916 av, og har derfor flere store steinmurer som veien delvis hviler på. Dette er en reise man skal kjøre sakte mens man nyter utsikten. Med flott utsikt til dalen, den imponerende Stigfossen og en rekke fjell, er det en reise ulikt noe annet. Trollstigen er også en av Norges mest etablerte turistattraksjoner, og har en naturlig plass på denne listen.
  • Geirangerfjorden på Sunnmøre: Fjorden som er så vakker at den gikk inn på Unescos verdensarvliste. Den vakre fjorden gjøres kanskje best via båt, og en rekke båter drar på denne turkisblå fjorden med turister som lar seg overraske. Fjorden er nemlig ikke like vakker som ryktet vil ha det til – den er vakrere.

 

Naturopplevelser

Hvalsafari er en spennende opplevelse der man kommer svært nær de mektige og majestetiske dyrene som holder til rett utenfor kysten vår. (Foto: Asgeir Helgestad)

Naturopplevelser er klart best uten linse. Ikke bare fordi de er mektige, men også fordi fotografisk gjengivelse sjelden gjør dem ære.

  • Nordlyset – et glimrende bevis på at severdigheter kan være opplevelser, og ikke nødvendigvis aktiviteter, bygninger eller arrangement. Nordlyset er selvfølgelig ikke begrenset til verken Nord-Norge eller Norge, men få har lagt så mye innsats i forskning, i omtale, og fremelsking av fenomenet som nordmenn. At nordlyset ble selve symbolet for OL på Lillehammer var nesten selvfølgelig. Har man opplevd Nordlyset live, vil nok de fleste mene at de har fått med seg en synsopplevelse for livet.
  • Hvalsafari – Selv om lister over Norges turistattraksjoner sjelden involverer eksotisk dyreliv, betyr det ikke at vi ikke har det. Moskus, reinsdyr, brunbjørn, gaupe, elg og isbjørn er uvanlig og eksotisk for mange både i Norge og resten av verden. Mest majestetisk er kanskje likevel hvalen som holder til ved kysten. Særlig i nord er det flotte muligheter for hvalsafari.

Kontroversiell liste?

Listen er nok ment til å skape kontroverser. For eksempel er Østlandet og Sørlandet mer eller mindre tilsidesatt. Naturen har forrang, men likevel har Bryggen i Bergen og stavkirker kommet med. Mye av det som sies om Nordkapp kan sies om mange øyer nordpå.

Av UNESCO-verdensarvsteder som ikke kom på denne listen var Røros, helleristningene i Alta, Vegaøyene, Struves meridianbue og Rjukan. I tillegg kan alt fra Operaen i Oslo og Nidarosdomen i Trondheim til Besseggen og Preikestolen nevnes.  Operaen representerer også det nye Norge. For med unntak av hvalsafari, er forslagene fra Mitt Norge trygge.

Samtidig er det kanskje et kvalitetsstempel at Mitt Norge kårer den beste av Norges turistattraksjoner som har stått over tid. Dette er ikke døgnfluer som var moderne og populære for sin tid.

Siste ord i diskusjonen om Norges flotteste attraksjoner er uansett ikke sagt på en stund.