, 14. mars 2019

Når kom verdens første mynt?

Hva var verdens første mynt? ØLes her og finn ut!
Verdens første mynt var kanskje denne løvemynten fra Lydia? Eller var det en tidligere fra Efesos? Eller skal vi gå enda lenger tilbake?

 

Man skulle tro det var enkelt å spore verdens første mynt, men mye handler om hvordan man definerer mynt og hvilke egenskaper den har.

Det vi vet, er at innen 500-tallet f. Kr. begynner, har mynter kommet, så vi må holde oss til det som skjer før det. Verdens første mynt kan imidlertid ha kommet i lang tid før det.

 

Første symbolske betalingsmiddel

Oksehud - verdens eldste mynt?
Denne bronsebarren ble kalt oksehud fordi den liknet på det. Det er imidlertid antatt at utformingen skyldtes praktisk logistikk heller enn verdien av barren. (Foto: Chris73/Wikimedia Commons)

Handel fungerte i lang tid som byttehandel. Den var da direkte. Du gir meg noe som har direkte nytteverdi, og jeg gir deg noe som har direkte nytteverdi. Egg er mat og ull er potensial til klær. Mynter, derimot, har ingen direkte nytteverdi, men heller indirekte.

Verdens første mynt i dette tilfellet tilfaller en rekke sivilisasjoner som brukte barrer i noen form som betalingsmiddel. Den minoiske sivilisasjonen på Kreta preget blant annet barrer i tinn og bronse.

Det stopper ikke der. De gamle mykenerne brukte en type metall-pinner som kan minne om spyd. Disse het obol (flertal oboloi), og var også barrer på sin måte. Det greske ordet drakme er knyttet til disse pinnene. Kinesiske spade- og knivmynter er også eksempler på slike barrer. Sparta brukte selv barrer, i den grad de brukte noe som helst, som handelsmetode mange hundre år etter at resten av verden etablerte mynter.

 

Første metallskiver som betalingsmiddel

Men om vi synes at spyd og spader og annet ikke er mynter, blir det noe annet. La oss legge til at en mynt trenger å være en skive av metall. Hva er da verdens eldste mynt?

Vel, da begynner det å bli litt komplisert. Det heter at Gyges fikk preget metallskiver av elektrum, et metall som er en blanding av sølv og gull, allerede på midten av 600-tallet f.Kr. Problemet med å kalle dem verdens første mynt er at de ikke ble preget. Kort sagt var det ingen stempel involvert. De hadde ikke inskripsjon, bilde eller noe annet merke. Legger vi til at en del vi vet om Gyges er tvilsomt, eller i det minste overdrevet, bør vi trå forsiktig.

 

Første pregede metallskiver som betalingsmiddel

Efesos-mynten med innskriften «Jeg er Fanes’ merke». Denne ble sannsynligvis preget spesielt til gudinnen Artemis.

Nå, da. Nå må vi nærme oss definisjonen av verdens første mynt. En preget metallskive brukt som betalingsmiddel. Og den heldige vinneren av verdens første mynt i denne sammenheng er Alyattes II. Disse myntene hadde løvehoder eller hjorter. Disse ble funnet ved tempelet til Artemis i Efesos, et av verdens syv underverker.

OK, da kan vi vel avslutte diskusjonen? Vel, egentlig ikke. Elektrum var riktignok ikke like verdifullt som gull, men det var veldig verdifullt. Selv små varianter av disse myntene var veldig verdifulle. Når vi legger til at nesten alle gullmyntene altså ble funnet i et tempel, kan dette ha vært en form for offergave. Så det var en slags betalingsmiddel, men bare til guder og gudinner. Og da spørs det om vi kan kalle noen av dem for verdens første mynt. Her er meninger delte.

 

Første pregede metallskiver i sirkulasjon

Nå er vi sannsynligvis endelig ved veis ende. For under styret til sønnen til Alyattes, Krøsus, ble det mulig å skille sølv og gull. Det betyr at man fikk sølvmynter. Disse var verd så lite at de kunne brukes til handel. Dermed kom de i sirkulasjon.

Og for en sirkulasjon. Kort tid etter at Krøsus fikk dem preget, ble mynter preget i greske bystater, og så i Persia da de erobret Lydia. Persia fikk mynter med seg til India og så Kina – som hadde protomynter fra før. Grekerne fikk mynter spredt til hele resten av Europa.

Så neste gang noen lurer på når verdens første mynt kom, bør du svare med et spørsmål: «Hva er en mynt?».