, 19. oktober 2019

Mystisk myntfunn i Kongsberg – dette er saken

Fikk du med deg at tonnevis av mynter er funnet i skogen ved Kongsberg? Nå viser det seg at dette berget av mynter har ligget i skogen i Kongsberg helt siden 80-tallet. Men hvordan forhistorien var før de kom dit er fortsatt et mysterium.

Det er ikke spesielt uvanlig med myntfunn i Kongsberg-traktene. Det er jo tross alt der Den kongelige mynt, og  nå Det norske myntverket, har ligget til siden 1686. Det å finne flere tonn med mynt er imidlertid svært uvanlig. Så uvanlig var det at NRK, Dagbladet og ABC Nyheter dekket saken.

 

Dette vet vi

Myntfunn i skogen mellom Kongsberg og Øvre Eiker.
Ole Bjørn Fausa til venstre sammen Anne-Lene Solberg og Hilde Solberg Strømmenmed de to turgåerne som fant myntene.

Hilde Solberg Strømmen og Anne-Lene Solberg  var på sopptur i Darbu i Øvre Eiker, ikke langt unna Kongsberg. Der fant de det de opprinnelig trodde var skiferstein, men ved nærmere øyesyn viste det seg å være noe annet. Det var snakk om tonnevis med mynter, der flere har vist seg å være i kobber. Myntene antas å være fra mellom 1940 og 1950.

Myntene ble gravet ned i jorden i Kongsberg, ikke langt unna Myntverket,  på 1950-tallet. På 1980-tallet ble de gravet opp i anledning at Nybrua (eller Myntbrua på folkemunne) ble utvidet. Tidligere driftsleder ved Den kongelige mynt, Per Harald Sælebakke, husker selv å ha sett at myntene ble gravet opp.

I et intervju med Laagendalsposten forteller gårdeier der myntene ble funnet, Ole Krekling, at det var det svigersønnen til forrige gårdeier som ba om å få myntene da de ble gravet opp. I 1986 tok Krekling over eiendommen, og gikk med på at myntene ble liggende der. Krekling opplyser også om at myntene ble helt syre på for destruksjon. Dette er også bekreftet senere.

 

Dette vet vi ikke

Sælebakke mente selv at det var snakk om krigsmynter. Mye peker på at det heller er snakk om mynter fra sent 40- og tidlig 50-tall. Dette er besynderlig. Slike mynter ble tradisjonelt smeltet om dersom det er snakk om utdaterte eller dårlig pregede mynter. Kobber er verdifullt nok til at det å dumpe tonnevis av dem i jorda ikke er spesielt økonomisk fornuftig. I tillegg er det slik at dersom disse myntene ble syrebehandlet, så virker det enda merkeligere

I et intervju med NRK Buskerud kommenterte styreleder i Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa, det merkelige funnet. Han foreslo at det kunne være snakk om et bankran eller ran av en verditransport. På 1950-tallet hadde Det Norske Myntverket et par skandaler. En betrodd ansatt ble funnet skyldig i tyveri av sølv og fikk ett års fengsel. Det var også uorden i kobberbeholdningen. Dersom en annen utro tjener stjal bronsemyntene før de ble smeltet om, kan tanken ha vært å selge myntene for metallverdien. 

Ole Bjørn Fausa har bestemt seg for å sette seg inn i og komme til bunns i saken. Siste ord er ikke sagt.

 

Dersom du har tips til saken, ta gjerne kontakt med oss på presse@samlerhuset.no.