, 9. august 2019

Myntverket i Mexico ranet for verdifulle gullmynter

Mexico har en lang historie med å prege gullmynter.
Da Mexico feiret 100 års selvstendighet, preget de den såkalte «centenario»-en (til venstre). Fra 1982 av preget de handelsmynten Libertad (i midten og til høyre).

En filial av Mexicos myntverk, Casa de Moneda de Mexico, ble ranet av tre bevæpnede menn sent på dagen tirsdag. Til sammen stakk de av med 1500 verdifulle Centenario-mynter til en verdi av 23 millioner kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv avhøres tre ansatte i forbindelse med ranet. Dette er ikke tilfeldig; dette er andre gang på kort tid at samme filial ranes. Forrige gang, i 2018, var det i forbindelse med oppussing av myntverket.

 

Ingen skadet i ranet

Ranet ble gjennomført svært profesjonelt. To menn brøt seg inn i filialen, den ene med skytevåpen, overmannet vakten og tok skytevåpenet hans. En av ranerne gikk rett til hvelvet, som var åpent. Der tok de omtrent 1500 såkalte centenarios (se under). Den samlede verdien ligger på omtrent 23 millioner kroner. De forlot åstedet på motorsykkel før politiet kom.

Politiet i Mexico jobber med teorien om at ansatte i filialen hjalp ranerne, ifølge den meksikanske avisen La Vanguardia. De rapporterer også at væpnet ran fortsatt er vanlig i Mexico . Ifølge avisen kan gjerningsmennene ha vært inspirert av den spanske TV-serien «La casa de papel». Serien var opprinnelig laget av et spansk medieselskap, men Netflix kjøpte den opp. Serien, som var den mest sette ikke-engelske serien i Netflix’ historie, handler om ran både av nasjonalbanken og myntvesenet i Spania.

Myntene har stor verdi, men uten proveniens, det vil si historie om myntens eierskap, kan det bli vanskelig å selge dem.

I det andre ranet, i juli 2018, ble gamle sølv- og gullmynter for omtrent 1,5 millioner kroner stjålet.

 

Uavhengighetsmarkering for Mexico og Libertad-original

Mynten hadde navnet «centenario», som betyr omtrent århundre, underforstått hundreårsjubileum. Mynten ble preget i 1921 i anledning hundre år med selvstendighet fra Spania. Myntene ble preget fram til 1931. Etter stor etterspørsel begynte pregingen igjen i 1943, og varte til 1972. Myntene utgitt mellom 1949 og 1972 ble ofte preget med året 1947.

I 1982 ble handelsmynten Libertad preget i Mexico i rent gull. Motivet deres var hentet fra centenario-mynten. Selv om den heter Libertad, «frihet», er det seiersgudinnen Victoria som preger reversen. Bak henne kan man se vulkanene Popocatéptl og Iztaccihuatl.  Adversen viser Mexicos våpenskjold, enten alene eller sammen med historiseke versjoner av våpenskjoldet.

Libertad inngår i «Magnificent Seven», en serie med gullmynter som er svært ettertraktet av myntsamlere.