Kronespill, eller knipsekasser, var muligheten til å forandre en-kronen din til en femmer, eller kanskje ti kroner. For barn som vokste opp på 70- og 80-tallet var forskjellen enorm.
Kronespill kom allerede i 1937. Disse knipskassene (som de kalles i Norges Offentlige Utredning) var populære helt fra begynnelsen. Imidlertid var det ikke lov å ha slike rene spilleautomater i Norge da, og i hvert fall ikke av private aktører. For det var Norges Røde Kors som eide maskinene.
Så hvordan kom de seg unna dette? Det ble argumentert for at Røde Kors’ kronespill var ferdighetsbasert! Vi i Samlerhuset er så heldige å ha et kronespill i våre lokaler, og vi kan avkrefte denne teorien. Det er langt mer flaks enn det er ferdighet, og all verdens dans eller ritualer hjelper ikke.
Kronespill – Startet i Tyskland, endte online
Nå var ikke denne ideen originalt norsk. Originalt var det et tysk spill der du slapp en liten kule inn i en automat. Deretter ville denne kulen gå den ene eller den andre veien, og så var det om å gjøre å fange kulen med en hatt du kontrollerte. Dette var i 1920, og spillet het Bajazzo (klovn). Deretter gikk spillet til Finland, der spillet ble til Pajatso. Her ble hatten og kulen erstattet til spillet slik vi kjenner det. I Norge kom spillet altså i 1937. Klovnen var for lengst borte, så vi kalte spillet det spillet var: Kronespill.
Spillet var som kjent populært i lang tid, men utover 1990-tallet dukket det opp nye alternativer. De strenge reglene for spill der man la på penger ble svekket. Nå kunne man spille på skjermer og ha kunnskaps- eller kortspill. Da den nye 1-kronen kom i 1997, var dagene talte for kronespillet.
I hvert fall de fysiske. For Scandinavia Online (eller sol.no, da) forsto at det var et behov for den gamle knipskassen. Dermed laget de en digital versjon her. Men vi advarer, den digitale versjonen er lettere.