, 8. mars 2018

John Lennon-mynt på turné i USA

John Lennon ble foreviget på en gullmynt i 2010. Nå går mynten sin seiersgang i USA.

Den bebrillede Beatles-sangeren John Lennon ble foreviget i mynt i 2010, med fem tusen sølvmynter og én gullmynt. Nå er gullmynten på besøk i USA.

Det var i Royal Mints myntserie «Great Britons» at John Lennon ble innlemmet i 2010. Serien hadde allerede da flere kjente og avdøde briter, både oppdagelsesreisende, soldater og en fotballspiller. Lennon ble den første musikeren.

 

Donert bort av Yoko Ono

I motsetning til de tidligere medlemmene, ble John Lennon med i serien «Great Britons» etter en avstemning. Blant de andre på listen var den banebrytende forfatteren Jane Austen og oppfinneren av den første TV-en, John Logie Baird. Hele 92 % av de som stemte, stemte for Lennon. Han ble innlemmet kort tid etter det som hadde blitt hans 70-årsdag.

I tillegg til sølvmyntene, ble det laget én gullmynt, og den ble gitt til boet etter John Lennon. Lennon virket ikke å ha et nært forhold til hjembyen. Den siste gang han besøkte Liverpool var i 1969, som 29-åring. Siden flyttet han og Yoko Ono til New York, og bodde der til han døde. Yoko Ono, som bestyrer boet, hadde derfor heller ikke noe nært forhold til byen. Likevel valgte hun å auksjonere bort gullmynten og pengene til barnesykehuset Alder Hey Children’s Hospital. Nå er mynten altså på utstilling i Lennons andre hjemland.

 

John Lennon blant de første rocke-myntene

John Lennon til venstre ved siden av Lill-Babs i Sverige i 1963. Da var det hun som var den store stjernen. (Foto: Wikimedia Commons)

Det er ikke uvanlig at musikere preger sedler. I Norge har både Kirsten Flagstad og Edvard Grieg vært på sedler. Edvard Grieg fikk også en minnemynt i gull laget i anledning hans 150-års fødselsdag. Østerrike har hatt mynter til Schubert, Haydn og Mozart. Øst-Tyskland ga ut en mynt til ære for Johan Sebastian Bach og en til Ludwig van Beethoven.

Imidlertid er det svært sjelden at rockemusikere og andre populærmusikere er å finne på mynter. Delvis skyldes dette at med unntak av myntherren, er det stort sett døde mennesker som preger mynter. Det tidligste eksempelet på en moderne musiker som har preget mynter vi kan finne, er fra 1993. Elvis Presley ble da minnet på en femdollarmynt fra Marshalløyene. Den første minnemynten kom to år senere. Da ble Bob Marley hedret med en minnemynt i gull verd 100 jamaicanske dollar. I 2006 ble en sølvmynt verd 50 jamaicanske dollar laget for å ære ham.

 

Helt på sin plass

Mynten viser et bilde av John Lennon med klassiske hornbriller og kinnskjegg. Det kan minne om forsiden på «Imagine» -albumet fra 1971. Den har en nominell verdi på £5, men ble solgt for det nidoblede, £ 44,99. Likevel gikk det kort tid før alle fem tusen ble utsolgt. I den anledning preget Royal Mint flere koppernikkelmynter i proof-kvalitet til de mange skuffede fans som ikke fikk mynten.

Dave Knight, direktør for minnemynter ved Royal Mint, kommenterte at det var helt på sin plass at John Lennon ble valgt av publikum i det som hadde vært hans syttiende år. Han kommenterte også at dette viser hvordan hans utidige død fortsatt gir gjenklang i befolkningen.

John Lennon startet The Beatles sammen med Paul McCartney og George Harrison etter at de to sistnevnte ble med i hans band, The Quarrymen. De tre og trommeslager Richard Starkey slo gjennom med en musikk som forandret populærmusikken.  Med fokus på å skrive egne låter, alltid å utvikle og forbedre seg og skepsis mot autoriteter, var Beatles avgjørende i den store musikalske utviklingen på 1960- og 70-tallet. Lennon sto bak en rekke store hits både i sin tid i The Beatles og på egen hånd. Han ble skutt og drept i 1980. I 2001 ble Liverpools flyplass Speke omdøpt til Liverpool John Lennon Airport.