, 17. januar 2018

Johaug med seddelhilsen til konkurrenter – «I’ll be back»

Therese Johaug og administrerende direktør i Samlerhuset Vibece Furseth med OL-seddelen. (Foto: Erik Five/Samlerhuset)

Med seddelhilsenen, «Jeg kommer tilbake», lover Therese Johaug at vi ikke har sett det siste av henne i skisporet. Beskjeden kommer altså skriftlig, på OL-sedler hun signerte regi av Samlerhuset.

Det hele fant sted 16.januar 2018 og var en følge av at Samlerhuset utfordret skistjernen til å komme med en hilsen i anledning av årets OL i Pyoengchang.

Signeringsarrangementet ble avholdt i Samlerhusets lokaler på Rosenholm ved Kolbotn, rett sør for Oslo. Med seddelsigneringen ønsket Samlerhuset på sin side å tenke fremover med Johaug, og heie henne tilbake til skisporet.

Smittende entusiasme

Therese Johaug tok seg tid til å la seg avbilde med ansatte på Samlerhuset. (Foto: Privat)

Mens resten av Stor-Oslo prøvde å venne seg til den våte og hvite hverdagen, som kan synes å ha vært den mest snøfulle siden tidlig 80-tallet, var Therese svært begeistret. Hun hadde selvfølgelig vært ute og trent før hun kom. Johaug som var full av energi, stilte opp både til en prat til bilder og «selfies» i kontorlokalene til Samlerhuset. Og signaturer med personlige hilsner på sedlene da. På spørsmål om hvordan hun hadde hatt det hos oss etterpå, var hun like full av lovord som vi selv er full av lovord om besøket av henne:

Dette har vært superbra! Det var veldig hyggelig. Mottakelsen var veldig bra.

Samlerhuset tok kontakt med Johaug og utfordret henne til å skrive en seddelhilsen til sine konkurrenter, med løfte om å komme tilbake.  Therese utdypet imidlertid at hilsenen i like stor grad er et løfte til alle de som samler på mynter og sedler, og alle som heier henne fremover.

Til TV 2 Sporten inrømmet Johaug samtidig at veien tilbake til toppen er lang, men hun understreket samtidig at hun er giret på å fortsette. Vi i Samlerhusetbloggen måtte høre med henne om hva som var hennes viktigste drivkraft, konkurranseinstinktet eller skigleden?

– Det er gleden i å trene og å gå på ski og å sette seg stadig nye mål. Gleden er viktigst i alt du gjør, ikke bare ski, sa Johaug uten betenkningstid.

Og for å trekke en parallell tilbake til vår område så må vi si oss enige. Samlerhuset har alltid vært opptatt av gleden ved å samle, samlergleden, og Thereses skiglede og vår samlerglede delte vi altså med noen av landets mange olympiske samlere som ble invitert til å møte Johaug i forbindelse med signeringsarrangementet.

Seddelhilsen på sjeldne OL-sedler

OL-seddelen på 2000 won med signatur av Therese Johaug. (Foto: Erik Five/Samlerhuset)

Johaug-signeringen utgjør 1000 sørkoreanske sedler som Samlerhuset har skaffet til det norske samlermarkedet. Den sørkoreanske valutaen er won, og de sedlene som Johaug signerer på har en pålydende verdi på 2000 won. Dette er første gang i det selvstendige Sør-Koreas historie at de trykker den verdien på sedler. Tradisjonelt hopper seddelvaløren deres fra 1000 til 5000 won. Denne seddelen er imidlertid en minneseddel, og ikke beregnet for sirkulasjon. Det er for øvrig svært sjelden at det trykkes OL-sedler. Den første gangen det skjedde, var til de olympiske leker i Beijing i 2008. Deretter skjedde det i Sotsji i 2014 og i Rio de Janeiro i 2016. Dette er altså den fjerde minneseddelen i rekken med olympiske sedler.

Med seddelhilsenen til Johaug vil vi si at won-seddelen fra Sør-Korea er unike i sitt slag, og et ekstra spesielt objekt å ha i sin samling. Om enn ikke like unik som hovedpersonen selv.