, 15. desember 2017

Jan Baalsrud – den 12. mann med ni liv

Jan Baalsrud, Den 12. mann, Samlerhuset
Filmen «Den 12. mann» handler om Baalsrud og hans medhjelpere som hjelper ham i å komme seg over til Sverige. (Foto: Nordisk Film Production og Zwart Arbeid)

I desember kommer filmen om Jan Baalsrud. Det er en film om en krigshelt og omtrent 60 tapre medhjelpere. Og det er sannsynligvis den filmen vi trenger akkurat nå.

Da Samlerhuset fikk høre om at det skulle lages en film om Jan Baalsrud, var vi øyeblikkelig nysgjerrige. Til tross for den allerede anerkjente filmen fra Arne Skouen, er Baalsrud klar for et nytt publikum.

 

Hvorfor er vi opptatt av ham?

Den 12. mann Jan Baalsrud Samlerhuset
Samlerhuset har lenge vært opptatt av bedriftene til Jan Baalsrud.

Jan Baalsrud er en av de norske heltene under andre verdenskrig. Han var selvsagt i serien «Kampen for frihet», var han selvsagt som en av heltene under andre verdenskrig. Som en bedrift som holder til på Kolbotn, er vi også spesielt opptatt av at han kom fra nærområdet. I 2008 fikk han en egen plass i Kolbotn sentrum.

Da vi satte oss inn i Baalsruds liv i anledning medaljen, ble vi stadig mer fascinert. Baalsrud i seg selv er en helt, men han viser også nordmenn fra sin beste side. Historien om ham er også historien om oss under andre verdenskrig. Alle fasettene er der, fra skurker og angivere til helter og medhjelpere. Siden Samlerhuset er opptatt av å være historiefortellere, er det åpenbart at en så god historie fortjener å spres til nye lesere.

 

Hvem var han?

Jan Baalrsud kom fra Oslo, og var geodetisk instrumentmaker, eller optroniker, som det nå heter. Kort sagt lagde han måleinstrumenter som tok hensyn til jordas helning. Da krigen begynte, ble han sersjant i de norske styrkene som trakk seg tilbake fra Østfold. Han ble senere fenrik.  Han ble også æret med St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltakermedaljen og Haakon VIIs 70-årsmedalje, tre av de største utmerkelsene for stridende i andre verdenskrig.

Likevel er han for mange den personen som rømte til Sverige i kulda. Så hva skjedde med ham?

Kort fortalt var han med i en gruppe på tolv allierte som i våren 1943 skulle organisere motstanden i Nord-Norge. De dro med fiskeskøyta «Brattholm», til Rebbenesøya utenfor Tromsø. Lokalbefolkningen ble mistenksomme, og en av dem anga båten til lensmannen. Etter litt om og men ble en tysk minesveiper sendt dit, og Brattholm ble senket. En døde på stedet, en annen døde senere av skadene og de ni andre ble torturert og senere drept. Bare Jan Baalsrud kom seg unna.

 

Hva skjedde?

Marie Blokhus spiller en av de mange nordlendingene som hjalp Baalsrud vekk fra nazistene. (Foto: Nordisk Film Production og Zwart Arbeid)

Overfallet var bare innledningen. Historien om Jan Baalsruds flukt fra de jagende tyskerne er historien om en kraftprøve og utrolig mot. For motstanderen var ikke bare nazistene. Det var naturen – og selv om det var vår i Troms, var det en streng vår. Baalsrud begynte reisen med ti tær. Da den var over, hadde han etter eget utsagn bare to igjen.  Den første ble skutt av, og koldbrann krevde resten. Turen via Lyngseidet og Finland og til Sverige var tøff, og flere ganger måtte han grave seg ned.

Det er også en historie om norsk samarbeidsvilje. Baalsrud gikk selv så langt som å si at han selv bare var deltaker i sin egen flukt. Det var lokalbefolkningen som var de store heltene. Enda det er en overdrivelse, er det sant at de var helter som risikerte mye. Ble de funnet skyldige i å ha hjulpet ham, kunne både de og deres nærmeste bli brutalt straffet.

Det hindret dem ikke i å hjelpe ham. Noen rodde ham i midlertidig trygghet, andre lot ham overnatte, og andre igjen fikk ham i slede over grensen. Dette var samer og andre nordmenn som gjorde det de måtte. De holdt sammen mot overmakten når det tryggeste og letteste var å gjøre ingenting.

 

Hvorfor får vi en ny historie?

Fra tid til annen trenger vi alle å bli påminnet om hva vi er ved å finne likhet i stedet for forskjeller. Filmen om Jan Baalsrud handler om samhold på tross av forskjeller og godhet på tross av tidligere historie.

I tillegg er det rett og slett en veldig god historie. Om man frykter overdreven «Hollywoodifisering» av historien, trenger man nok ikke det. Historien om Baalsrud er faktisk så dramatisk at det ikke blir behov for det. Dette virker som en svært spennende film som må tåle sammenlikning med storfilmen «Dunkirk». Dette gjelder både med tanke på trofasthet mot historien og en troverdig beskrivelse av Nord-Norge under krigen. På godt og vondt, men mest godt.

Jan Baalrsud den 12. mann Samlerhuset
Filmen «Den 12. mann» har premiere 1. juledag i Tromsø. Vil du se traileren, kan du klikke på bildet.

Filmen har premiere i desember 2017, med Thomas Gullestad som Jan Baalsrud. Gullestad er mest kjent for sin fortid i bandet Klovner i Kamp og fra «Tomme Tønner».  Til tross for beskjeden skuespillerkarriere, virker han overbevisende. Langt mer rutinerte Jonathan Rhys-Meyers spiller SS-Sturmbannführer Kurt Stage. Regien er ved Harald Zwart. Vi gleder oss til resultatet, filmen har premiere 1. juledag i Tromsø.