Her får du en spektakulær mulighet til å gjøre funn fra vikingtiden! Foreningen Funn i Hafrsfjord gjør sin virtuelle virkelighetsmodell tilgjengelig for alle i romjulen. Noe slikt har aldri tidligere vært gjort.
Foreningen Funn i Hafrsfjord (FiH) har brukt tiden flittig siden de i slutten av november startet søket etter spor etter slaget i Hafrsfjord. På en pressekonferanse i går onsdag presenterte de sin nye virtuelle virkelighetsmodell basert på sonarundersøkelsene. Modellen gir brukerne mulighet til å undersøke bunnen i detalj og finne ut hva som skjuler seg der. Slik kan alle hjelpe til med å kaste lys over slaget.
Lovende funn allerede
Selv om FiH hadde beskjeden tro på å finne noe i 2017, har det allerede dukket opp lovende funn. Siden modellen baserer seg på lyd, gir virkelighetsmodellen en topografisk fremstilling av bunnen av Hafrsfjord. Dette gjør at man kan få med seg konturer i havbunnen. Og noen av disse konturene som allerede er funnet tyder på at det er mye spennende på 30-60 meters dyp.
FiH kunne berette om formasjoner som fremkom omtrent som formen til et vikingskip. Andre steder er det tegn som kan ha vært et jordskred. Kanskje har det vært en tsunami eller seismisk aktivitet? Eller kanskje har noe falt ned og dratt med seg jorden? Vi har tidligere gått gjennom hva man kan lete etter her, og vi tror at observante lesere vil finne mye.
Undervannsarkeologi på smarttelefonen
Funn i Hafrsfjord og Novo Tech kan fort ha presentert morgendagens undervannsarkeologi. Den virtuelle modellen er tilgjengelig på smarttelefon og på datamaskin. Du kan med andre ord lete etter vikingskip mens du venter på bussen eller står i kø for å bytte den boka du fikk to av til jul. Dette er noe helt nytt.
Dersom dette blir like lovende som det ser ut, vil det åpne for uante muligheter innen historie og arkeologi. For mens slagsteder på land som oftest ble plyndret raskt etter at slaget sto, vil ting være annerledes i havet. Fjorder, elver og kyster kan ha store arkeologiske skatter som kan hentes opp. Da vil modeller som denne kunne være av avgjørende betydning.
Faglig tyngde i bunn
– Dette er i realiteten en videreutvikling av dagens marinarkeologiske metoder, sier Sigbjørn Daasvatn, leder av Funn i Hafrsfjord. Og vi tror nok på det, for det er mye faglig tyngde involvert for å komme til bunns i Hafrsfjord.
Både Funn i Hafrsfjord og GeoPluss arbeider med å analysere resultatene fra de første undersøkelsene. Dette vil pågå i et par måneder før man planlegger en mer detaljert undersøkelse, igjen med akustisk utstyr. Etter at denne undersøkelsen er gjennomført omkring påske 2018, vil en ny analyseprosess starte og avklare om man kan finne noe eller ikke. Målsettingen er å komme så langt i vurderingene at man kan anbefale dykking på spesifikke utvalgte områder i samarbeid med Maritimt Museum Stavanger sommeren 2018.
Men nå er feltet åpent for hobbyarkeologer i hele Norge. Kanskje nettopp du finner spor etter et vikingskip?