, 30. november 2018

Hva kan du om romerske keisere?

Romerriket er rik på historie og gamle bygg som fortsatt står som minne om gammel storhet. (Foto: David Iliff. Licsens: CC-BY-SA 3.0)

Romerske keisere er ofte populære på grunn av sin store variasjon. Noen bygde, andre rev ned, noen skapte, andre ødela. Men hvor mye kan du om romerske keisere?

Romerriket er blant de største keiserdømmene. Rent størrelsesmessig er det mindre enn både Det britiske imperium og Mongolriket. Samtidig var måten de styrte riket på spesielt. Romerske keisere tillot i stor grad folk å fortsette med sin egen religion og kultur, men introduserte sin i tillegg. Selv om mange områder ble erobret brutalt, fikk de langt fredlige betingelser enn de hadde før.

Vi skriver om interessante emner og lager quizer både for deg som liker historie, mynter og generelt kunnskap. Klikk her for å abonnere på vårt nyhetsbrev, og få med deg alle nye poster!

 

Hva kan du om romerske keisere?

Det er mange å holde orden på når det gjelder keisere. Noen av dem er kjente for alle, mens andre er nærmest for paranteser å regne. Vi anbefaler derfor at du leser nøye gjennom spørsmålene og leter etter ledetråder når du tar quizen. Kanskje du kan oppnå topp resultat og få den høyeste tittelen som alle romerske keisere fikk? Eller må du regne deg blant de som sov i små leiligheter og tråkket i rennesteinen? Ta quizen og finn ut!

Den første "keiseren" var den første som brukte navnet Cæsar som tittel. Hvem regnes som Romas første keiser?

Riktig! Feil

Dette er keiser Augustus - som alltid ble avbildet som ung, selv da han passerte seksti. Han var Julius Cæsars adoptivsønn, og arvet navnet "Cæsar", som han brukte som en ærestittel.

Han var muligens den første hakke gale keiseren, og han skal ha utnevnt hesten sin til senator. Hans egentlige navn var Gaius Julius, men er mest kjent for kallenavnet "Lille støvel" på latin. Hvem var det?

CNG Coins/Wikipedia
Riktig! Feil

Caligula, som vi kjenner ham som, var brutal og utrivelig, og mange ønsket å fjerne ethvert minne om ham.

En av de største keiserne var han som utvidet Roma til sitt største omring 117 e.Kr. Hva het han?

Riktig! Feil

Trajan var en dyktig soldat og en dyktig keiser, og var populær lenge etter sin død.

Han var sønn av den siste gode keiseren, Marcus Aurelius. Han er mest kjent for å ha blitt spilt av Joaquin Phoenix i "Gladiator" og for å kle seg ut som Hercules. Men hva het denne gale og utrivelige keiseren?

Riktig! Feil

Commodus var svært glad i gladiatorkamper, og forlangte ekstreme summer for å opptre - der han stort sett sloss mot dårlig motstand.

Beskjeden, halt og med hørselsproblemer. Undervurdert av sine samtidige. Som keiser fikk han bygget veier og bygninger, han ble foreviget av Derek Jacobi i serien med hans navn og han startet invasjonen av Britannia. Hva het keiseren?

Riktig! Feil

Claudius er full av motsigelser. Lynskarp og treg i oppfattelsen, styrt av kona og selvstendig, ingen soldaterfaring og likevel erobret store områder.

Han fikk kristendommen akseptert, fikk en storby oppkalt etter seg (men byen skiftet navn til Istanbul i 1453) og regnes som en av de største keiserne. Store statuer av ham finnes. Men hva het han?

Riktig! Feil

Konstantin var vesentlig i utviklingen av kristendommen, men han konverterte først på dødsleiet.

Vi er ikke ferdige med gale keisere. Denne utrivelige keiseren, spilt av Peter Ustinov i "Quo Vadis", drepte sin mor, brukte ekstremt mye på å utvide palasset sitt, og ble anklaget for å ha satt fyr på Roma - og på kristne, brukt som fakler. Hvilket kort navn hadde han?

Riktig! Feil

Nero begikk selvmord etter at han ble regnet som fiende av Roma i 68 e.Kr.

Filosofkeiseren, den vise og mektige, og den siste av de "gode" keiserne (døde 180) - sønnen hans var ufyselig. Han regnes blant de snilleste og viseste av keiserne. Hva het han?

Riktig! Feil

Marcus Aurelius, av og til forkortet til Mark Aurel, ga ut boken "Meditasjoner", som lenge var et ledende verk innen stoisk filosofi, den mest utbredte filosofien i Romerriket.

Denne er litt vrien, men vi prøver: Han var en av de virkelig gale guttene. Han tilba en stein, prostituerte seg i palasset og giftet seg med en vestalinne, forbudt for begge, enda han var åpent homofil. Han ble drept som attenåring. Hva het han?

Riktig! Feil

Elagabalus, eller Heliogabalus, regnes blant de mest ubrukelige keiserne i historien. Han fikk til lite, og var en tverr og uberegnelig gutt som tok livet av folk når det måtte passe.

Sist, hvem av disse var IKKE keiser av Roma?

Riktig! Feil

Cicero var en berømt taler og en populær senator, men han ble aldri keiser. Tvert imot kjempet han mot det som skulle bli keiserriket.

Keiser-quiz
Augustus

Jøss, du kan konkurrere med romerske historikere som Cassius Dio og Suetonius i kunnskap! Vel blåst!
Cæsar

Du er godt belest! Ikke mye feil, og du har stell på din historie!
Senator

Du når ikke helt opp til keisertittelen, men du skal ha for innsatsen.
Plebeier

Au. Trippel-au uten styrmann. Prøv en gang til.

Share your Results: