, 11. september 2018

Hundrevis av romerske gullmynter funnet i Italia

Romerske gullmynter funnet i krukke. Gullmyntene strekker seg over 400-tallet.
Myntene ble funnet i en krukke av anleggsarbeidere. Foto: MiBAC

Forrige uke oppdaget anleggsarbeidere en krukke full av romerske gullmynter fra slutten av Romerriket i sentrum av Como. Det antas at det er snakk om over 100 gullmynter.

Et gammelt teater fra 1870 ble stengt i 1997, og skulle nå rives. Det var i den sammenhengen at krukken med myntene ble funnet. Ifølge TV2 skal det være snakk om over 300 mynter.

 

Romerske gullmynter fra slutten av keisertiden

Samlerhuset: Labarum med PX (khi-Rho). Flere romerske gullmynter i krukken ser ut til å mangle dette symbolet på Jesus.
En typisk labarum. På myntene er labarumen uten PX, altså Khi-Ro-symbolet som man kan se her. (Bilde: Wikipedia)

Det vi vet, er at de 300 gullmyntene er fordelt mellom en rekke keisere på 400-tallet. Ifølge Aftenposten er den seneste mynten en Libius Severus-mynt fra år 465. Vi mener også å kunne skimte en gullmynt fra keiser Honorius i bildet over.

Myntene heter solidus, myntenheten som tok over fra aureus omtrent 300. Fra hva vi kan se på bildet, har de tydelige trekk fra den senantikke stilen. Portrettene er noe enklere enn under storhetstiden på adversen. Reversen har i flere tilfeller en helfigur og en labarum. Labarum er et banner med symbolet Khi-Ro-monogrammet som symboliserer Jesus. På myntene her er imidlertid labarumet bare et kors, noe som er litt mer uvanlig.

Eksperter mener at det er snakk om penger fra en bank eller et annet foretak, og ikke en privatperson. Byen Como, eller Novum Comum, som det het, lå 30 mil fra den nye hovedstaden Ravenna. Det er fullt mulig at de mange hærene som invaderte Italia på 400-tallet kan ha stoppet innom. Da var det naturlig å gjemme verdisakene sine.

 

Vitner til Romerrikets nedgang

Tilstedeværelsen av romerske gullmynter i så stort monn er interessant. Novum Comum var en ikke altfor stor by. Dersom Romerriket var i nedgang i senantikken, virker det rart at så mange gullmynter var samlet i en relativt liten by. Dette kan styrke teorien presentert av blant andre professor Peter Heather, at Romerriket holdt stand mye lenger enn vi har antatt.

Det som uansett er sikkert, er at gullmyntene er fra nær slutten. For ordens skyld, når vi snakker om Romerriket, er det snakk om Vest-Romerriket. Øst-Romerriket, eller Det bysantinske rike, holdt i nesten 1000 år lenger.

 

I god stand

Gullmyntene er i svært god stand ifølge arkeologisk inspektør Luca Rinaldi. Han sa også at 27 av myntene var lette å få ut. Resten er de forsiktige med fordi de ikke vil ødelegge amforaen de ligger i.

Når det gjelder verdi, sa Rinaldi at «vi kan ikke snakke om en presis verdi – de er ikke en omsettbar vare». Det er heller ikke sikkert om dette kommer til å forandre seg. Italia har en lang erfaring med arkeologi, og romerske gullmynter behandles som alle andre. Det kan derfor ta mange år før det blir tatt en avgjørelse om myntenes skjebne. Men mye peker på at myntene raskt kan ende på museum i Como.

Det gjør vel kanskje byen verd en tur?