, 25. september 2020

Franc og pund i gull reddet piloter i krig

Piloter kunne ofte oppleve å bli skutt ned over ingenmannsland. Da hjalp pilotsettet godt for å få hjelp.

Visste du at gullmynter i franc og pund ble gitt til amerikanske piloter i tilfelle de ble skutt ned? Gull kunne være forskjellen mellom liv og død.

I 1941 ble USA med i andre verdenskrig. I 1944 var de med på å gjenerobre Frankrike sammen med de andre allierte landene. Pilotene i Europa hadde en spesielt viktig jobb med rekognosering og angrep fra luften. De sto også i fare for å bli skutt ned hvert øyeblikk. Og her kom gullmyntene inn.

 

Gull-Franc til farlig oppdrag

Det å være pilot under andre verdenskrig var livsfarlig. Åtti prosent av norske piloter kom aldri tilbake. For RAF var tallet seksti prosent. Selv etter at de allierte hadde fotfeste i Frankrike, hadde tyskerne mange luftskytskanoner. Selv om man overlevde, kunne man havne i ingenmannsland, og veien tilbake til trygghet var vanskelig. Og det var her gullmyntene kom inn.

Pilotene fikk fire gullmynter, en hel og en halv Sovereign, i tillegg til 10 og 20 franske franc. Disse myntene var ikke lenger i sirkulasjon lenger. Så hvorfor var de viktigere en sedler fra det franske riket? Grunnen til det er naturlig, folk oppfører seg annerledes i krisetider.

Slike mynter ble gitt til pilotene som fløy over Frankrike

Gull i krigstid

Gullmyntene i pilotsettet hadde altså ingen direkte verdi. Samtidig er gull symbolsk viktig, og sterkt forbundet med verdier. Da pilotene fløy over Frankrike, var tradisjonelle mynter i mangelvare. Mynter fra Vichy-regimet var preget i lette og verdiløse metaller. «Frihet, likhet og brorskap» ble erstattet med «Arbeid, familie og hjemland». Franskmennene foraktet disse myntene.

Med dårlige mynter, nød og kaos, oppstår raskt en svartebørs. Og på svartebørser er gull svært ettertraktet. Det har en stabil verdi og alle vet hva det er. Og lite gull var så rent som Sovereign-mynter eller gull-franc. En av franc-myntene var engelmynten, som franske piloter hadde med seg allerede under første verdenskrig. Den ble regnet som en lykkemynt. Den andre hadde bilde av Marianne, personifiseringen av Frankrike. For franskmenn var dette velkomne symboler i en tid er slikt var forbudt.

 

Edle metaller etterspurt

Grunnen til at gullmyntene ikke var i sirkulasjon var at gull og sølv rett og slett ble fjernet fra mynter. Bakgrunnen var komplisert, og vi har vært innom det tidligere. I hovedsak var det for lite gull og sølv til å tilfredsstille økende behov for penger. I stedet kom et nytt system som handlet om tillit til valutaen. Da ble faktisk gullmyntene og sølvmyntene verd mer i metall enn som valuta.

De som rakk, lyktes i å spekulere i det, men resten så ikke gullmynter igjen i sirkulasjon. Det nye systemet var offer for inflasjon, og prisene gikk opp i varierende grad. I Sovjetunionen ble det innført dødsstraff for å ha sølvmynter, da alt skulle smeltes om. I USA ble gullbeholdningen nasjonalisert, og det ble forbudt å investere i gull.