, 3. mars 2020

Her ble verdens aller første mynter til

Verdens første mynter hadde bare enkle risninger og pregemønstre.

En av verdens aller viktigste oppfinnelser er mynter. Det revolusjonerte i sin tid handel og levestandard. Les hvordan det vesle kongedømmet Lydia har skrevet seg inn i historiebøkene og bli kjent med verdens aller første mynter.

Der hvor handelsrutene fra Mesopotamia, Persia, Afghanistan og India endte i antikkens dager lå et lite kongedømme som ble kalt Lydia. Lydia lå like ved Egeerhavet, i det som i dag kalles Lilleasia i Tyrkia. Det ligger litt innenfor de ioniske øyer, som mange nordmenn har som feriemål.

Hit vandret karavanene fra øst i over tusen år på den lange veien over fjell og ørken. De hadde med seg edelsteiner, krydder og sikkert opium og mye annet. Dette var forløperen til Silkeveien, som etter hvert skulle strekke seg helt til Kina.

I Lydia ble varene solgt på det store markedet. Mye ble pakket om og sendt nedover elven Hermes til havnebyen Smyrna ved Egeerhavet, og videre via skip til ulike steder langs Egeerhavet og Middelhavets bredder. I Lydia var det liv og røre, og her oppsto visstnok verdens aller første butikker. Lydia var et rikt område. Det var som et lite verdenssenter i sine glansdager på 600- og 500-tallet før Kristus. Hovedstaden i Lydia ble etter hvert den rike byen Sardis. Lydia huset en av verdens syv originale underverker; det fantastiske tempelet i Efesos, bygget til ære for gudinnen Artemis. Musikk, kunst, filosofi og poesi sto høyt i kurs. «Synden» levde også i beste velgående. Lydia ble omtalt som antikkens gamblinghovedstad. Her ble terninger og terningspill oppfunnet. Og det var ingen mangel på prostituerte.

Vil du lese mer om verdens aller første mynter? Besøk Samlerhuset.no for å lese resten!