Kong Harald og Dronning Sonja blir den første kongefamilien i Norges historie som feirer gullbryllup. Det fortjener en medalje – og den kommer til alle som ønsker den.
Det Norske Myntverket har bestemt seg for å feire det kongelige gullbryllup ved å prege en medalje dekket av gull. Medaljen er designet av en av myntverdenens mest berømte og ettertraktede gravører, Joaquin Jimenez. Denne tilbys gratis til alle som ønsker å bestille en av Samlerhuset, for å feire et ekteskap helt utenom det vanlige.
Medalje, men ingen minnemynt
Da vi kommenterte minnemynten i anledning bryllupet mellom Prins Harry og Meghan Markle, skrev vi avslutningsvis at Norges Bank ikke ga ut minnemynt ved bryllup. Mens Harald ble avbildet fra og med 1992 på sirkulasjonsmynter, har Dronning Sonja bare én gang vært avbildet på minnemynt. Det var i 2012, da hun og Harald var motivet på en minnemynt i sølv for å feire deres felles 75-årsdag.
Men hvorfor utgis det ikke minnemynt til kongeparets gullbryllup? I «Innstilling frå rådgjevande utval for minnemyntutgjevingar» var faktisk gullbryllupet øverst på listen over forslag for minnemynter for 2018. Utvalgets forslag ble altså ikke tatt til følge. Det kan ha en sammenheng med at Norges Bank ønsker at det ikke kommer flere minnemynter i edelt metall, slik det er blitt foreslått i en innstilling til ny sentralbanklov.
I mangel på mynter, har det kommet medaljer. Medaljen i anledning bryllupet til Harald og Sonja i 1968 ble preget etter oppdrag fra Røde Kors. Bryllupet mellom Kronprins Haakon Magnus og Mette Marit i 2001 ble preget av Den Kongelige Mynt. Nå er det igjen Det Norske Myntverket som har hedret denne spesielle anledningen med en medalje. Adversen er laget med en innovativ prosess der brudebildet fra 1968 er motivet. Reversen er et skjold med første vers av Kongesangen. Reversen er designet av Joaquin Jimenez.
Gullbryllupsmedaljen gis bort gratis. Vil du ha en, er det bare å følge denne lenken!
Det blåste opp til storm før bryllupet
Harald og Sonja giftet seg til relativ stor begeistring fra mediene i 1668 – men det var langt fra alltid slik. |
Både Kong Harald V og Dronning Sonja er vant til å være ute i hardt vær. Likevel var det nok i den overførte betydning at de opplevde at det stormet som mest rundt dem. I 1968 hadde de to vært sammen i ni år uten at det var offisielt. Han var en konge, hun en borger uten kongelige aner. En tradisjon som gikk tilbake i mange hundre år kunne brytes om Harald giftet seg med en ikke-kongelig. Langt fra de fleste var klare for dette.
Harald var klar i tale med sin far, Kong Olav V. Det var Sonja eller ingen. Og Olav forsto at da måtte det bli Sonja. Riktignok hadde Olavs far, Kong Haakon VII, krevd folkeavstemning før han ble konge. Og riktignok hadde han valgt konstitusjonell sedvane over politisk press og tilbudt Arbeiderpartiet regjeringen. Og selv hadde Olav V vært opptatt av ikke å utnytte de kongelige privilegier, som da han tok toget ved bensinmangelen i 1939. Men dette – et bryllup med en borgerlig – det kunne være dråpen.
Det ble ikke dråpen. Kanskje fordi slutten av 1960-tallet hadde myknet opp i de stive forskjellene. Kanskje var det fordi Harald og Sonja var så lette å like. Kanskje var det fordi ingen ville gå imot Kong Olav V – han var en myndig mann med et godt grep på formalia og politikk. Det som uansett skjedde, var at bryllupet ble svært godt mottatt av folket, om ikke av media i begynnelsen.
De moderniserte kongehuset
Media ble raskt mer medgjørlige. Både Harald og Sonja hadde et godt medietekke. Sonja taklet godt en bratt læringskurve, og tok kronprinsesserollen med bravur. Hun var klar fra begynnelsen om at hun ville ha oppgaver. Hun fikk til slutt også et eget kontor. Da hun etter hvert ble dronning, hadde hun både aktivert og modernisert dronningrollen.
Da Harald ble Kong Harald, gjorde han det ved å være faderlig, nær folket og ved å være seg selv. Kongerollen var etablert, og han trengte ikke å kjempe for den. I stedet har han valgt å fokusere på å bli en samlende konge. Harald var alle legninger, religioner, hudfarger og andre minoriteters konge.
De unnet ingen stormen de var igjennom, og da Haakon Magnus hadde funnet en kvinne som også delte folket, var de aldri i tvil. Om det var ekte kjærlighet, var det godt nok for dem. Mette-Marit ble ønsket velkommen med åpne armer.
Og i anledning sitt gullbryllup gratuleres de med åpne hjerter av en hel nasjon. Om det ikke er verd en medalje, er det vanskelig å si hva som er det.