, 4. juli 2019

Greske guder på antikke mynter

Greske guder er ofte på antikke mynter. Her fra Athen, som naturligvis hadde mye med gudinnen Athene å gjøre.

Greske guder og gudinner, spesielt de 12 såkalte olympierne, er alltid populære. De ble ofte avbildet på mynt, men hvor lett er det egentlig å få alle tolv?

Desverre er nok svaret «ikke så veldig». Noen er svært enkle, andre kan vise seg å være en større utfordring. Et av hovedproblemene er at svært få myntselgere sorterer på gudene. Det er heller fordelt på land, hersker eller periode fremfor gudene. Gudene er som oftest avbildet på reversen. Dermed må man først finne ut hvilke mynter som finnes med de enkelte gudene, og så sortere gjennom på den inndelingen.

Samtidig nevnte vi spesifikt greske guder. Dersom vi kan låne fra romerne, som stort sett hadde de samme gudene men med andre navn, gjør vi oppgaven litt lettere.Vi går gjennom alle greske guder og gir noen tips på hvordan du finner mynter av dem. I tillegg var ofte greske og romerske guder representert med sine gjenstander eller etterkommere. En hest eller en delfin kunne symbolisere Poseidon, mens hvete kunne representere Demeter og så videre.

Mye handler om flaks, og man kan finne greske guder på mynter ved en tilfeldighet. Det gjelder derfor å ha øynene med seg. Men samtidig er det vanskelig nok til at de færreste tilbyr et komplett sett. Under går vi gjennom de forskjellige gudene. Listen må forstås som veiledende, og det kan godt hende at det er enklere – eller vanskeligere – å få tak i noen av disse myntene for enkelte.

 

Zevs – kongen blant gudene

Gudenes konge var kjent som en seksuelt svært aktiv mann og en konstant utro ektefelle. Samtidig var han vis og

Zevs er relativt lett å finne på mynter. Den største utfordringen er at det er rimelig vanskelig å skille ham ut. Mange greske uder hadde fullskjegg og så morske ut. Det som skiller Zevs fra de andre er som regel at han

  1. har laurbærkrans
  2. har en ørn i nærheten
  3. har lynsymboler

Siden Zevs var gudenes konge, er han ganske populær blant de greske byene. Byer som Sirakusa og Pergamon hadde ofte bilder av ham. Jupiter var ofte å finne på romerske mynter så her skal man kunne finne ham lett. Siden Zevs er knyttet til ørnen, er det naturlig å tenke på ørnemynter som Zevs-mynter. Imidlertid var ørner også brukt av andre folk med andre religioner. Derfor er ikke en ørn alltid Zevs.

 

Poseidon – havguden

Greske guder på mynter: En mann til hest og en mann på delfin symboliserer begge havdugen Poseidon.
Taras ble oppkalt etter Poseidons sønn, som skal ha blitt skyllet i land på en delfins rygg.

Dersom Zevs er lett å finne på mynter, er Poseidon enda lettere. Greske byer lå svært ofte mot kysten, og sjøfart var avgjørende. Å blidgjøre gudene var vesentlig og det var knapt noen viktigere enn den lunefulle havguden. Havnebyen Taras, for eksempel, hadde både Poseidons sønn og en hest som symbol på Poseidon. Romerne var ikke noe dårligere. Det var mange Neptun-mynter derute. Så hva skal du se etter hos Poseidon?

  1. En trefork.
  2. En delfin
  3. Et diadem eller et pannebånd, men ikke en laurbærkrans

Poseidon var minst like seksuelt aktiv som sin bror, Zevs. Derfor er det ikke umulig at menn som rir delfiner eller sitter på hester er avkom av ham. Så en liten advarsel: Okser. Oksen var hellig for Poseidon, men også for Zevs. Den var også forbunded Hera og Dionysos, så det kan være lurt å utvise forsiktighet med å tolke ut ifra en okse alene.

Å finne Poseidon-mynter skal tradisjonelt ikke være spesielt vanskelig.

 

Hera – den prøvede kona til Zevs

Det er lett å glemme at Hera var en av de mektigste blant de greske guder. Flesteparten av historiene hennes handler om enten hennes notorisk utro mann eller dumme menn som prøver seg på henne. Likevel var hun ekteskapets og barnefødselens gudinne, og hun hadde stor makt som gudenes dronning. Flere byer, for eksempel Samos, preget henne på mynter. Det skal ikke være vanskelig å finne Hera-mynter, selv om det krever noe mer arbeid en på Poseidon. Så hva skal du se etter?

  1. Enten en polos (en sylindrisk krone som minner om et pannebånd) eller et sjal
  2. En påfugl (eller en ørn, ettersom hun var Zevs’ kone)
  3. Granateple

Hera har også en form for autoritet. Hun er neppe avkledd på gjengivelsene, og har et bestemt blikk. Håret er som regel ordnet. Dette er tross alt en kvinne som ikke pelles på nesen. Romerne kalte henne Juno, og pietistiske som de var, sløyfet de mange utroskapshistorier. I stedet var hun den moderlige gudinnen, og var en av de tre store gudinnene i den kapitolske treenighet (med Juno og Minerva). Juno Moneta var et aspekt av Juno som hun som sikret penger. Hun finnes på flere mynter, deriblant Julia Domnas.

 

Ares – den bråkete krigsguden

Ares skal ha vært svært behagelig å se på, men han hadde lite å bidra med innen intellektuell samtale. Der Athene var taktikkens gudinne, var Ares den ville krigerens. Derfor ville taktikere som Perikles foretrekke Athene, mens store krigere som Akilles sannsynligvis foretrakk Ares. Skjønt, sannsynligvis ville ikke engang Akilles foretrekke ham. Ares var assosiert med kaos, et element som grekerne foraktet. Det finnes greske mynter med Ares på, men de er sjeldne.

Romerne, derimot, hadde et helt annet forhold til ham. For dem var han, under navnet Mars, krigens gud, men også guden til Romulus og Remus. Mars var  dermed Romas far. Han var aldri viktig nok til å bli med i den kapitolske treenighet, men han var rett under. Mars var noe oftere å finne på mynter, som de til Trajan og Konstantin den store. Hvilke tegn har så Ares/Mars?

  1. Våpen
  2. Våpen
  3. Våpen

Som oftest var Ares avbildet som en svært velbygd ung mann med skjold og hjelm. I tillegg til våpen. Det er enkelte dyr knyttet til ham, men de er også knyttet til andre.

 

Demeter – den viktige fruktbarhetsgudinnen

Da Demeter oppdaget at hennes datter var stjålet av Hades, nektet hun å gjøre jorden fruktbar, og mange mennesker døde. I et samfunn der forskjellen på en god og en dårlig innhøstning er liv  eller død for nesten en hel by, var Demeter livsviktig. Likevel dukker hun ikke veldig ofte opp på greske mynter, og kan være litt vanskelig å få tak i. Så hva skal du se etter?

  1. Korn – uten korn er det vanskelig å anta at det er henne
  2. Overflødighetshorn, eller cornucopia, som det heter på fint

Ceres, den romerske varianten, er noe mer vanlig. Hun finnes blant annet på bronsemynter.

 

Apollon – den vakre og farlige

Apollon skal ha kjempet om makten med Zevs, han skal ha bekjempet mektige monstre, og han var lysets, skrivekunstens, kunstens, spådommens og mye annets gud. Han var svært populær. Han var også i utgangspunktet svært gresk. Romernes varianter av de greske var ofte sammenslåinger av egne, etruskiske og greske guder. Derfor fikk gudene forskjellige navn. Apollon fikk rett og slett navnet «Apollo» på latin. De hadde ingen lik ham. Så hvordan ser Apollo-mynter ut? Ledtråder er:

  1. Pil og bue
  2. Symboler på kunst, som lyre eller en av hans ni muser (kvinnelige personifiseringer av skrivekunsten)
  3. Ung, vakker mann, glattbarbert

Apollon var sjelden så muskuløs som Ares. Han var imidlertid solguden, så solen kan også symbolisere ham. Andre trekk, om enn mer obskure, er en tripod, det vil si en trebent offerskål, som brenner. Apollon var svært ofte avbildet på mynt, så denne skal normalt ikke være like utfordrende som for eksempel Demeter.

 

Artemis – jegergudinnen med mord i blikket

Greske guder: Artemsis og framdelen av en hjort
Artemis på adversen og en hjort på reversen. Denne ioniske mynten viser altså jaktgudinnen på begge sidene. (Foto: cgb.fr)

Artemis, eller Diana på latin, var tvillingsøsteren til Apollon. Der han var sivilisasjonens og kunstens gud, var hun naturens og jaktens gudinne. Hun var så lite interessert i det romantiske at hun fikk Hera til å framstå som nesten flørtete. Likevel var hun en populær gudinne. Hun var kanskje ikke like hyppig avbildet som sin bror, men neimen ikke langt unna. Så hvilke tegn har man på henne?

  1. Alltid påkledd. Nakne kvinner er ikke av Artemis.
  2. Pil og bue – og annet jaktrelatert
  3. Hjort, til nød andre ville dyr

Diana var også populær, og derfor er det verd å se på romerske mynter også.

 

Athene – visdommens og uglenes gudinne

Greske guder på mynter: Athene er nok den som er avbilet på den mest kjente mynten
En litt eldre utgave av Athene, men fortsatt med hjelm. Merk også uglen og olivengrenen.

Athene er enkel å kjenne igjen. Hun preger en av verdens mest kjente mynter, og var populær i mange byer. Athene var visdommens, håndverkets og krigskunstens gudinne. Athen gjorde henne til sin gudinne. I Roma ble hun, som Minerva, en av de tre viktigste gudene i den kapitolinske treenigheten.

Athene skal være rimelig grei å finne, spesielt om du unngår de athenske drakmene. Det finnes nok av andre vakre mynter, som gullstaterne til Aleksander den store eller Pegasus-stateren fra Korinth. Det var også mange romerske myner med Minerva-motiv. Men hva har de til felles?

  1. Hjelm – Athene hadde hjelm, ferdig snakket
  2. Ugle
  3. Nike, seiersgudinnen

Nike (Victoria på latin) var personifiseringen av seier. Hun var den eneste gudinnen med vinger, og er lett å kjenne igjen. Som sagt kan du fint unngå de etterspurte athenske myntene og sitte igjen med en flott Athene-mynt. For øvrig var også Athene alltid påkledd, som oftest i rustning. Athene var nesten like drøy på det å være jomfru som Artemis.

 

Dionysos – uorden, fyll, teater og annet skummelt

Det er interessant at mannen som representerte beduggede skuespillere skulle skape frykt hos grekere. Slik var det altså. Han var den uberegnelige guden, som arrangerte fyllefester der hans kvinnelige medlemmer rev menn i filler i orgier. Dionysos var virkelig det nærmeste man fikk kaos, og langt verre, det var et egenskapt kaos. Likevel var Dionysos populær. Men hva så med myntene? Vel, han dukker opp fra tid til annen, men kan være litt vrien. Så hvilke kjennetegn skal du se etter?

  1. Vin, vinranker, vindruer eller annet vinrelatert
  2. Thyrsos, en stav med bånd på
  3. En ung, småfeminin mann med vinranker i håret

Nå er det slik at Dionysos egentlig ikke er av de tolv olympierne. Ifølge mytologien var det Hestia (hun kommer under), men hun skal ha ofret seg da Dionysos kom. Hun argumenterte med at hun trengtes mer på jorden. Muligens hadde hun også fått nok av kaoset der. Hestia var langt hyggeligere enn de andre – til sammen. Tilbake til Dionysos. På romersk var han Bacchus. Han er sjelden på romerske mynter. Dersom han finnes der, er han ofte fra mynter før keisertiden, altså i republikken. Tydeligvis var også romerne skremt av ham.

 

Afrodite, kjærlighetsgudinnen som lette etter bråk

Greske guder: Ares og Afrodite på gullmynt
Denne gullmynten slår to fluer i ett smekk: Både Ares (med spyd og skjold) og den ventende elskerinnen Afrodite på en mynt. (Foto: Sailko/Wikimedia Commons)

Selv om Artemis og Athene var jomfruer og Hera så på samleie rent produktivt, var det andre kvinner. Og det var knapt noen, Zevs unntatt, med større seksuell appetitt enn Afrodite. På latin het hun Venus, og derfor ble kjønnssykdommer hetene veneriske sykdommer. Hennes assistent innen kjærligheten het Eros på gresk og Cupido på latin, begge knyttet til det seksuelle, i det minste på norsk.

Afrodite var riktignok mye mer enn det. Hun var smart, beregnende og en mektig alliert. Hun visste nøyaktig hva hun gjorde, og på mange måter var hun et feministisk forbilde like mye som Athene. Noen av de beste mytologiske historiene inkluderer henne. For romerne hadde hun et helt spesielt aspekt, da hun som mor til Aeneas var på sett og vis Romas mor. Ettersom Mars var Romas far og det var kjent at de to hadde sidesprang med hverandre (hun var gift med Vulcan), passer dette bra.

Så hvordan kjenner du henne igjen?

  1. Svane
  2. Naken, og gjerne stående (som oftest med ryggen til)
  3. Vakkert ansikt (uten laurbær eller hjelm)

Den romerske Venerus Geratrix er både påkledd og sittende. Julius Cæsar skrøt av at hans familie nedstammet fra henne på en mynt. Denne viser Aeneas på reversen. Dermed må damen på adversen være henne.

 

Hefaistos – smiens, vulkanens og ildens gud

Hefaistos er han vi burde heie på. Han var delvis lam, stygg og ikke akkurat likt av alle. Han var også svært dyktig ved smia, og ville i dag ha vært alle steampunkeres stamfar. Han ble sparket ut av Olympus av moren Hera, men lurte henne slik at hun måtte akseptere ham. Han fikk giftet seg med Afrodite, som konsekvent var utro mot ham med Ares. Likevel var ikke Hefaistos, eller Vulcan, som romerne kalte ham, å leke med. Spør bare folk fra Pompeii – flesteparten kom seg unna – for vulkanene er oppkalt etter ham. Hefaistos, eller Vulcan, er dessverre sjelden å finne på mynter.  Så hvilke tegn etter ham finnes?

  1. Smieredskaper som tenger og hammer
  2. Ambolt
  3. En mann som sitter (som kjent var han lam)

 

Hermes – skurkestrekenes gud

Greske guder: Hermes er sjelden avbildet, her på en bronsemynt
Hermes her avbildet med bevinget hjelm på den ene siden og sandaler og keryekon på den andre. (Foto: CNG)

Hermes var handelsmennenes, tyvenes og de reisendes gud – mange fordommer som kommer opp der, altså. Hans skøyerstreker hadde knapt noen grenser. Som nyfødt stjal han okser fra Apollon og forhandlet seg frem til å beholde dem i bytte med et skilpaddeskall. Undertegnedes innsats som nyfødt faller noe til kort, der gikk det mest i grining og soving.

Hermes var i svært gamler versjoner framstilt som skjeggete, men tradisjonelt er han ung, yngre enn selv Dionysos og Apollon. Men likevel er det ikke alltid lett å få øye på ham på myntene. Hva skal du se etter?

  1. Petasos, eller solhatt, vanlig blant reisende av og til med vinger på
  2. Kerykeion, eller vandrestav med to slangehoder på toppen
  3. En liten person i hånden (som oftest den unge Dionysos eller Herakles, han reddet begge)

Hermes er relativt sjelden på mynter.

 

Hades – dødsguden som ikke var teit

Det er ikke spesielt mange historier rundt Hades. Han likte ikke brødrene sine, men utover det, er det sjelden han dukket opp. Han stjal Persefone, Demeters datter, og slapp Everydike, Orfeus’ datter, ut av dødsriket. Hades var mest i dødsriket, og er nok den av de tolv olympierne som mest bare hadde postkassen sin der. Likevel var ikke Hades verken hevngjerrig eller vrien. Han var opptatt av at døde var døde, og skulle ikke komme unna, men utover det var det lite styr med ham.

Hades var fryktet av folk som døden alltid er fryktet, og det var sjelden det dukket opp mynter. Det samme gjalt de romerske variantene. Hades hadde flere romerske navn, som Orcus (spekkhoggeren får navnet sitt derfra), Dis Pater og Pluto. Caracalla, selv begeistret for tanken å sende folk til dødsriket, hadde en mynt der Dis Pater dukker opp. Så hvilke kjennetegn har han?

  1. Kerberos, den trehodede hund
  2. Trone
  3. Firspann

Den sistnevnte handler om da Hades stjal, noen sier voldtok, Persephone. Disse myntene er en stor utfordring å få tak i, men de romerske, særlig Caracalla og Hadrian, er lettere enn de greske.

 

Hestia – bonusmynten

Som sagt over (Dionysos) valgte Hestia å forlate Olympus. Likevel er hun en fin backup-løsning dersom noen av de andre blir for vanskelige. På gresk het denne populære gudinnen Hestia, men på latin fikk hun den lette omskrivingen Vesta. Vesta var svært viktig for romerne, og en slags egen gudinne for byen Roma. Hun dukker opp hele tiden på disse myntene. Ledetråder?

  1. Påkledd – akkurat som Athene og Afrodite, ingen klær, ingen Hestia
  2. Tempel
  3. Ordet VESTA

Denne skal være grei å få tak på.

 

Kan du sikre deg et komplett sett? Njæ. Det kan gå om du har tålmodighet. Demeter, Hefaistos, Hades og Dionysos bør gi noe hodeverk, men det er ingen umulig oppgave. Men heller ingen lett en.