, 21. januar 2020

Gratulerer til prinsesse Ingrid Alexandra

Vi gratulerer Ingrid Alexandra med dagen
HKH prinsesse Ingrid Alexandra med lillebror Sverre Magnus. Etter arveloven fra 1990 ble det klart at hun ble foran ham i arverekken, ettersom begge er født etter det året. (Foto: Julie Naglestad/Det kongelige hoff)

Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Ingrid Alexandra blir 16 år i dag. Hun er Norges første kvinnelige direkte tronarving, og har tatt oppgaven med storm.

Norge har tradisjon med kongerike i nesten 1150 år, men det var først i 1990 at kvinner fikk arverett på lik linje som menn. Dermed ble Ingrid Alexandra den første kvinne født til å være monark.

 

Ingrid Alexandra historisk unikum

Før 1990 hadde Norge altså det som heter en agnatisk arvefølge. Det betydde at bare menn født av de i arvefølgen kunne bli monarker. Dermed kunne verken prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid eller prinsesse Märtha Louise bli dronninger. I 1990 ble imidlertid dette forandret. Dermed kom Märtha Louise inn i arverekken. Hun ble imidlertid plassert bak broren Haakon Magnus. Samtidig betyr det at det faktisk er Märtha Louise som var første tronarving. Imidlertid var det langt nede på listen.

Den første tronarving som har direkte krav på tronen er altså Ingrid Alexandra. Dersom monarkiet står til hun blir monark, blir hun i så fall den andre dronningen i Norges historie. Eller den første. Dette er litt komplisert. Den første er dronning Margrethe I. Hun var dronning fra 1388 til 1412, i det minste i praksis. Rent formelt ble hun kåret til «mektige frue og husbonde», og hun fikk sønnen Erik kronet i 1397. Dette er ikke heeelt dronning, men nære nok. Hun regnes i kongerekken.

Så litt avhengig av hvordan man ser av det, er Ingrid Alexandra

  • Den andre kvinnen som har arverett til den norske tronen
  • Den første som har arverett fra fødselen
  • Den første som har direkte arverett
  • Den potensielt andre faktiske dronningen
  • Den potensielt første formelle dronningen

Historisk er det uansett. I Norge, da. Kvinner på tronen er stadig vanligere i andre europeiske land. England har hatt fem, seks eller syv, avhengig av om man regner med Jane Grey og Mary, William IIIs kone. (de andre er Mary, Elizabeth, Mary (og William), Anne, Victoria og den nåværende). Nederland har hatt tre på rad før sin nåværende konge, og Belgia har også hatt flere. Sverige har også hatt flere, og Victoria er kronprinsesse.

 

Flott innsats hittil

Ingrid Alexandra ved Haakon Magnus og Harald V
Norges arverekke fra høyre kong Harald V, kronprins Haakon Magnus og arveprinsesse Ingrid Alexandra. Bildet er fra 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Ingrid Alexandra har vært beskyttet for de fleste oppdrag hittil. Dette er bestemt fra foreldrene, som avventer pliktene til hun blir atten, om to år. Likevel har hun hatt visse plikter og vist noen personlighet.

Ingrid Alexandra har likevel dukket opp flere ganger. Det ble kritisert at hun gikk på en privat skole, og hun ønsket selv å fullføre ungdomskolen på Uranienborg skole. Prinsessen har også innviet en egen skulpturpark av og for barn.

Offisielt er hun ofte sett sammen med farmoren, dronning Sonja. De to har et nært forhold, og dronningen skal ha spilt en viktig rolle i å oppdra prinsesse Ingrid Alexandra. Sonja måtte selv raskt lære seg hvordan å bli en god kongelig. Vi kan derfor vanskelig forestille oss noen bedre til å oppdra prinsessen.

Vi gratulerer Ingrid Alexandra med dagen, måtte hun ha mange, mange flere!