, 27. august 2018

Funn i Hafrsfjord har funnet båt fra seilskutetiden

Samlerhuset: Funn i Hafrsfjord funn av vrak på scanning.

Ikke vikingskip denne gangen, men Funn i Hafrsfjord har funnet to seilbåter. Den eldste er fra sent 1700-tall eller tidlig 1800-tall. Det ble sannsynligvis brukt til frakt.

Seilbåten kan være den best bevarte seilbåten av kulturhistorisk verdi funnet langs norskekysten, skriver Funn i Hafrsfjord i et presseskriv. Seilbåten gikk sannsynligvis med brensel til det tidligere Malde Teglverk. Teglverket ble etablert i 1857; Malde er en gammel form for Madla.  Det er kanskje mest kjent fordi det i perioden 1872 til 1881 ble eid av Alexander Lange Kielland. I denne perioden skrev Kielland sine berømte Noveletter og debutromanen Garman & Worse.  Teglverket ble nedlagt i 1916.

 

I svært god stand

Enda båtene er gamle fra vårt ståsted, er de unge sammenliknet med vikingtiden. Det som imidlertid er spennende, er at de er i svært god stand. Grunnen til at de er det, handler sannsynligvis om bunnmassen. Bunnen i Hafrsfjorden er mudrete, og passer svært godt for å ta vare på historisk materiale. Organisk materiale vil dermed ikke bli ødelagt av nedbrytere, og metaller vil ikke korrodere i like stor grad.

De to båtene kan også være begynnelsen på åpningen av et kulturhistorisk skattkammer. Båter, smykker og andre gjenstander fra hele norgeshistorien kan ligge skjult i mudderet.

Men hva sier det om Funn i Hafrsfjords egentlige prosjekt – funn fra slaget i 872? I utgangspunktet er dette gode nyheter. Godt bevarte 200 år gamle båter viser at vi kan tro på spor etter langt eldre båter også. I tillegg vet vi at det under slaget i Hafrsfjord var mange rike og viktige høvdinger på hver side. Disse brukte sannsynligvis rustninger av metall. Dette vil, i motsetning til lær og annet organisk materiale, kunne bevares i lang tid. Har det sunket til bunnen, vil mudderet kunne ha beskyttet metallet fra rust eller andre angrep.

 

Funn i Hafrsfjord på Oljemessa

Stand Funn i Hafrsfjord Oljemessa
Dette er standen til Funn i Hafrsfjord på Oljemessa ONS 2018.

Funn i Hafrsfjord har egen stand på Oljemessa ONS 2018 , nummer 4580, i hall nummer 4. Vi anbefaler alle som er i nærheten eller som skal på ONS til å gå innom begge steder. Hotellet ligger passende nok fem minutters kjøretur fra Hafrsfjorden. Dersom du er interessert i historie, arkeologi eller bare spennende historier, er det absolutt verd å ta turen innom om du er i området.