, 24. august 2020

Frigjøringskonger æret på giganter

Norges frigjøringskonger er æret på sølvbelagte giganter. Kunstner Ross Kolby har vært med på den vanskelige overgangen fra lerret til metall.

Gigantene på nesten ni centimeter i diameter viser våre tre siste konger. De er preget i kobber og sink belagt med rent sølv. Det er ikke det mest imponerende med dem. Det mest imponerende er gjengivelsen.

 

– En kunstart i seg selv

Illustrasjonsbilde av medaljene. Kapslene er noe forskjellige.

Våre frigjøringskonger ble malt av Ross Kolby i anledning 70-årsjubileet for frigjøringen i 2015, met støtte av Samlerhuset. Han spilte også en viktig del i forandringen av motivet så det skulle passe på en medalje.

– Det er en kunstart i seg selv. Det å printe en type maling på metall. Og på så smått!

Kolbys originalmalerier er naturligvis mye større. Bildene har stor detaljrikhet, og tegner kongene slik de ser ut. Med stor bruk av lys og skygge, mørk bakgrunn og lyse ansikter, kan han minne om en barokkmaler. Han trekker på smilebåndet av sammenlikningen.

– For meg er det viktig med at fargene sparkler. De røde båndene og det lyseblå på medaljene, for eksempel.

Dette har alt gått bra. Kolby selv brukte mye tid på å passe på at alt det vesentlige skulle være med. Å kutte i medlajene, for eksempel, var utelukket.

 

Frigjøringskonger til folket

Ross Kolby og to frigjøringskonger - Haakon VII og Harald V
To frigjøringskonger nærmer seg ferdig. Ross Kolby fikk audiens hos kong Harald V for å male de tre kongene, og brukte mye research for å forstå dem.

Kolby maler kanskje barokk, men han er et renessansemenneske – en mann med mange talenter. Når han ikke maler, er han skuespiller, foredragsholder eller en rekke andre ting. Han benytter sin klare og artikulerte stemme til å fortelle og informere, levendeliggjøre og skape. Og nettopp dette har hatt betydning for Kolby.

Før han begynte å male, leste han seg opp. Han snakket med Wilhelm Mohr og Erling Lorentzen for å få best mulig forståelse for kongefamilien. Dette ble brukt av skuespilleren for å spille kongene.

– Det handler om bevegelse. Hvordan de står. Hvor man skal plasere skuldrene. Olav er for eksempel svært rak i ryggen, nesten som han har et kosteskaft. Harald er mykere og rundere, uten at han er slakk.

Denne handlingen er bevisst for Kolby. Et maleri skal være mye mer enn et fotografi.

– Jeg kunne bare malt dem etter matematisk presisjon, men det kunne fort ha blitt kjedelig. Sjelløst. Ved å spille dem, føler jeg at jeg forstår dem bedre.

Og det er mange detaljer å få med seg – også på medaljene. Øynene, det enigmatiske smilet til Harald, det bestemte blikket til Olav, det filosofiske til Haakon.

 

Stor begeistring for kunstverket

Kongehuset uttaler seg ikke om kunstverk. Det gjorde imidlertid kritikere. Kolby selv husker godt at han ble slaktet av en håndfull kritikere.

-Jeg fikk mye pepper for å male dem sånn. De mente at det så ut som om Harald gråt, at de var for gule og mye annet.

For Ross var all PR god PR. Og han fikk også svært mye positiv tilbakemelding. Da daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide var med på et arrangement i 2016, kjente hun ham igjen fra året før. Hun stoppet, gikk bort til ham og takket ham personlig. Han fikk inntrykk av at Hans Majestet også var svært positiv.

– Mange yngre mennesker tenker ikke på at Harald V var med i krigen på den måten. Flere nordmenn mente at Hitler skulle la Harald V bli konge med Märtha som regent.

Det kunne fort ha gått begge veier? Italia ble republikk etter at kongen knyttet seg til Mussolini, mens Spania er fortsatt et kongedømme.

– Ja, det er riktig. Men det som også er fint med våre konger, er at de aldri har mistet dømmekraften. Det er ingen skandaler med dem.

Det er riktig som Ross Kolby sier. Kong Olav V mente at Borgerdådsmedaljen, som han fikk fra folket, var viktigere enn Krigskorset. De har alle vært med på å forme nordmenn og latt seg forme av dem.

Kort sagt, de er hel ved.