, 14. juni 2018

Fotball-VM-mynter endelig ute

fotball-vm-mynter en i gull en annen i sølv med VM-pokalen i farger.
To forskjellige avbildinger av VM-pokalen på to forskjellige Fotball-VM-mynter. Det er i det hele tatt et stort utvalg mynter i anledning idrettsarrangementet.

Fotball-VM 2018 er et interessant VM, og det har også flere interessante fotball-VM-mynter. Vi ser på begge deler i denne posten.

 

Norge kvalifiserte seg ikke til VM. Til det ble Nord-Irland, Aserbajdsjan og Tsjekkia for gode. Fra et nordisk ståsted har vi likevel mye å heie på, med Island, Sverige og Danmark videre. Slik kan det bli litt av en fest. Det kan det også fort bli numismatisk. Det er mye vakkert å se på av minnemynter fra arrangementet. Og det går mye i rene sølv eller gullmynter. Men også sirkulasjonsmynter dukker opp.

 

Vakre Fotball-VM-mynter i stor variasjon

fotball-vm-mynter med bilder av deltakerbyene. Her Jekaterinburg representert med kyrillisk teks og Sevastyanovs hus. Fotballspiller (utespiller) til høyre.
Sølvmynt med motiv fra Jekaterinburg, som står skrevet på kyrillisk under bildet av det vakre Sevastyanovs hus.

De offisielle myntene til Fotball-VM er kommet, og det er stor variasjon. Det finnes to mynter, en i gull og en i sølv, som minner selve Fotball-VM i Russland. Det er også en gull- og en sølvmynt som gjør ære på FIFA Confederations Cup 2017. Sistnevnte er en cup som arrangeres året før VM i vertslandet for vertene og regjerende verdens-, europa-, afrika-, asia-, sør-amerika-, nord-amerika- og oseaniamester i fotball. Myntene er preget med den russiske tohodede ørnen og pokalen til hvert sitt mesterskap.

Russland har brukt mye farge i myntene sine. Serien på vertsbyer har en fargerik ball og en rød linje som skal forestille ballens retning. Flere andre minnemynter har en flott gjengivelse av den grønne og gullfargede VM-pokalen. Maskoten, ulven Zabivaka («den som scorer») er også gjengitt i farger.

Det er også elegante detaljer langs sidene av myntene, der både fotball og Russland får oppmerksomhet. Matrjoskja-dukker, løkkupler og intrikate mønstre preger bakgrunnen sammen med fotballmål og heiende fans.

Myntene skal være svært populære i Russland, og derfor er det vanskeligere å få tak i dem utenfor landegrensene. Bare 10 % av myntene selges utenfor Russland.

Den russiske gullmynten kan for øvrig bestilles her!

 

Andre land bidrar også

Laola-mynten gjør ære på «bølgen» (spansk: la ola), en publikumsgest forbundet med VM i Mexico i 1986.

Men selv om de russiske myntene er de offisielle, er det også andre land som lager rene gull- og sølvmynter til ære for sommerens sluttspill.

Fotball-VM-mynter fra Australia finnes i både gull (25 AUD) og sølv (1 AUD). En stilisert VM-pokal preger reversen. Omskriften preges av et mønster med hoppende kenguruer og fotballer. Dette skyldes sannsynligvis at Australias herrelandslag i fotball kalles «socceroos» – et spill på kenguruer og fotball. Spania har bilde av en spiller i fire bevegelser der han går med ballen og så skyter – muligens et hint til deres berømte tiki-taka-stil.

Paraguay kvalifiserte seg ikke, men de har en lang tradisjon med å lage VM-relaterte minner, som flotte frimerker. Nå er myntene i motivet av en spiller med stripete drakt som dribler en i ensfarget drakt. Paraguay prøver kanskje å være med i VM via mynter? Den kanskje mest sjeldne og imponerende minnemynten kommer fra Frankrike. En 500 euro-mynt med 5 unser gull og 50 millimeter diameter preges i bare 99 eksemplarer.

Også Sør-Afrika, Ungarn, Argentina, Italia, Portugal, Salomonøyene, Barbados, Nauru, Vanuatu, Samoa og Nicaragua har laget Fotball-vm-mynter. Nauru har ambisjoner om å gi ut en mynt som lyser i mørket.

Kanskje mest spesiell er likevel «Laola», en sammentrekning av «La ola» – bølgen. Bølgen er når publikum reiser seg etter hverandre slik at det ser ut som om det går en bølge gjennom stadion. Laola-mynten, som er laget for Salomonøyene, er formet som en bølge for å gjøre ære på denne gesten.  Mynten veier for øvrig 3 unser, altså 93,3 gram, og er i sølv.

Er du interessert i å kjøpe Laola, kan du bestille den her!

 

Hva er spesielt med dette VM?

Ser vi på det sportslige, er det faktisk første gang Italia ikke er med siden 1958. Nederland mangler, men det skjer fra tid til annen – sist i 2002.

Hjemlandet Russland er en annen interessant affære. Laget har kvalifisert seg til tre VM og fem EM siden 1992, da Russland ble selvstendig. Imidlertid er det bare i 2008 at de har kommet seg videre fra gruppespillet. I Confederations Cup (se over) hjemme kom de heller ikke videre. I går var de imidlertid imponerende – eller var Saudi-Arabia skuffende? Det har også vært anklager om bestikkelser og annen korrupsjon rundt tildelingen, og russiske fans er notorisk bøllete. Anklager om rasisme har også kommet. Storbritannia og Island boikotter VM diplomatisk, men sender laget sitt.

Sånn rent historisk, er det et interessant VM. Regjerende verdensmester Tyskland er blant favorittene, men ingen land har forsvart sin VM-tittel siden Brasil gjorde det i 1962. Brasil er også de eneste ikke-europeiske landet som har vunnet i Europa. Det skjedde i 1958. Likevel har Brasil alt å bevise etter en begredelig semifinale på hjemmebane i 2014. Afrika har hittil aldri kommet til en semifinale, men ettersom storscorer Mohamed Salah er tilbake fra skade, kan Egypt ble en spennende outsider.

Kort sagt kan dette bli en spennende VM både for fotballentusiaster og myntsamlere.