, 16. desember 2020

Folkekongen Olav V var kongen vi trengte

Olav V

Det er i januar 30 år siden Olav V gikk bort. Det betyr at svært mange i den norske befolkningen ikke opplevde folkekongen i særlig grad. I den anledning vil vi fortelle om denne uvanlige monarken.

Folkelig og elsket

Olav ble kronprins to år gammel, og han omgikk kongelige fra Storbritannia og Danmark mye i barndommen. Likevel vokste han opp i en kjernefamilie som godt forsto at tidene forandret seg og at de måtte forandre seg med tiden. Norge var et svært moderne land, og pomp og prakt hørte i liten grad hjemme.

Olav ble fra tidlig av langt mindre formell enn de fleste i samtiden. Han hoppet på ski, seilte, gikk tur og kjørte bil selv. Selv om han kunne bruke bussfeltet, var det bare unntaksvis at han brukte det. Bussfeltet var en snarvei, og Olav tok ikke snarveier.

Allerede i 1939 tok Olav toget da det var oljekrise, og i 1973 gjorde han det samme, 69 år gammel, da han skulle til Frognerseteren. Da noen spurte ham om hvorfor han ikke hadde med livvakter, svarte han at han hadde fire millioner livvakter. Han hadde rett. Olav V var ikke bare konge av Norge, han var VÅR konge.

 

Bestemt og ryddig

Olav V portrett 1957
Olav V fra da han ble signet

Olav var også svært kunnskapsrik og interessert. Han satte pris på gode diskusjoner, og visste svært ofte hva som foregikk. Under andre verdenskrig fikk svært mange, både internt og internasjonalt, respekt for hans evner, kunnskaper og lederskap. Det var naturlig at han ble Norges forsvarssjef i 1944.

Grunnen til at Olav visste så mye, var delvis at han var et levende leksikon, og delvis at han hadde deltatt i svært mange militære øvelser. Olav tok den militære delen av jobben svært alvorlig. Selv om han hadde et smittende humør og en ganske folkelig tone, var han ofte bestemt og klar i tonen.

 

Rett konge til rett tid

Olav var konge i en svært viktig periode i Norge. Norge gikk fra rasjonering og en stor andel husmødre til et moderne og rikt land med en sterk kvinnelig arbeidsstokk. Det var store uenigheter i alt fra abortspørsmål til EF-medlemskap, fra kongelige som giftet seg med borgerlige og avkriminalisering av homofili. Det var mange sterke meninger.

Olav V hadde som konge ingen politisk makt, men han ble et viktig samlende symbol likevel. Selv om verden virket kaotisk, var han et rolig element som minnet oss om hva det ville si å være norsk. Selv om han var glad i å gå på ski og selv om han var opptatt av det militære, var åpenhet og samhold viktigere enn konservative ideer.

Olav overleverte sine sunne og gode verdier til sønnen, og derfor visste vi at vi var i trygge hender da tronskiftet skjedde. Det er mye av Olav V i Harald V, og han fortsetter prosjektet til folkekongen, å lære oss å være bedre versjoner av oss selv.

Det norske myntverket har utgitt minnemedalje til ære for Olav. Klikk her for å lese mer.