, 2. oktober 2020

Når en mynt blir en fiskesluk eller jagerfly

Spitfire og Buel-sluk som mynt

Med stadig mer avansert pregeteknikk kan stadig mer gjøres med mynter. Kunne du for eksempel tenkt deg en mynt som forestiller en fiskesluk eller delfin?

Det er en allment akseptert sannhet at mynter er runde. I tilfellet sirkulasjonsmynter er dette i hovedsak riktig. Når det gjelder minnemynter og spesialmynter har vi heldigvis større frihet. Og det kan føre til små kunstverk.

 

Historien om en fiskesluk

fiskesluk-mynten med krokEn av de mest spesielle myntene fra 2020 er formet som en fiskesluk. Det vil si, den er formet som den aller første fiskesluken vi kjenner til: Julio T. Buels skjesluk. Historien går noe i denne retningen:

Julio T. Buel kom fra Vermont, en av de nordøstligste statene i USA. Dette er perfekte forhold for fiske, og Buel var selv en ivrig fisker. Da han i 1834 mistet skjeen sin i vannet, så han at den raskt ble spist av en ørret. Han hadde selv brukt agn i stor grad for å få ørreten på kroken, men ikke lyktes. Han eksperimenterte da med skjehoder festet til kroker, og plutselig ble Buel en svært vellykket fisker. I 1852 fikk han patent på oppfinnelsen sin. Det ble en enorm suksess i hele verden. Det startet også en voldsom utvikling for hobbyfiskere. Dersom lys var viktig, var lys og farger i kombinasjon kanskje viktigere. Fiske, som senere så mange andre aktiviteter, kunne settes i sammenheng med kunnskap og vitenskap.

Buels fiskesluk brukes fortsatt av fiskere, og er en naturlig del av fiske med stang og snøre. De har naturligvis utviklet seg, men man kan fint kjenne igjen grunndesignen.

Men hvorfor ble det en mynt? Det mest åpenbare svaret er «hvorfor ikke?». I en tid mange opplever at ting går fort og historien glemmes, kan nettopp mynter være en flott måte å huske historiske nyvinninger på. Og fiske er en flott aktivitet som fortjener å bli husket. Hva er da mer naturlig enn nettopp en minnemynt?

Du kan lese mer og kjøpe denne mynten her!

 

Lang historie med merkelige former

I år så vi også en annen uvanlig utforming av mynt – en Spitfire. Dette flyet var britenes svar på tyskernes ustoppelige Messerschmidt. Spitfire fikk sin ilddåp under Battle of Britain, og ble stadig viktigere utover krigen. De spilte en viktig rolle i å korte ned på krigens lidelser. Ettersom det i år er 75 år siden krigens slutt, virket det naturlig å hedre innsatsen og flyet. I stedet for å avbilde den på en mynt, bestemte Palau seg for å gjøre hele mynten til et fly. DET er nytenkning.

Les mer om mynten her!

Skjønt, ny? Mynter med annerledes form enn normen er faktisk svært gammelt. Allerede på 400-tallet f.Kr. preget den greske kolonien Olbia mynter formet som delfiner. Olbia hadde en lang tradisjon med et nært forhold til delfiner. Dette var havguden Poseidons dyr, og for Olbia var havet avgjørende for det å leve. I tillegg var Apollon, kunstens, musikkens og til tider solens gud, knyttet til delfinen. Også vinens og festens gud, Dionysos, var forbundet med den. Én mynt kan altså knyttes til pene kunstverk, god vin, god mat, godt vær og godt selskap. Blant annet.

Aegina er et av de første stedene i Hellas som hadde mynter, enkelte mener «i hele verden». De hadde en flat mynt, men de hadde en stor havskilpadde på mynten. Den stakk så høyt opp at den knapt kan kalles en tradisjonell mynt. Da Athen beseiret dem, ble havskilpadden til en landskilpadde, men mynten ble enda litt finere.

Dette gjør myntsamling så spennende – reglene er til for å brytes.