, 29. mai 2019

Engel – gullmynten for de syke

Engel, eller Angel, heter det den heter på grunn av bildet av erkeengelen Mikael som dreper en drage.
Erkeengelen Mikael dreper en drage i denne mynten preget under Henrik VIIIs regjeringstid. (Bilde: Classical Numismatic Group)

Engel, eller Angel på engelsk, var en gullmynt som ble brukt i flere hundre år. En av funksjonene var faktisk å helbrede tuberkulose-syke!

Enkelte mynter har en spesiell historie, og denne intet unntak. Denne mynten tok over for noble (edel), en gullmynt som ble preget i beskjedent antall. Den ble derfor kalt angel-noble, eller engel-edel i noen sammenhenger.

 

Fransk engel blir engelsk

En engel med Frankrike og Englands riksvåpen, og et kors med den franske lilje og den engelske løve.
Symbolikken var klar, Henrik VI var den rettmessige konge av Frankrike og England. Franskmennene var ikke enige. (Foto: CNG)

Ideen rundt angel-mynten kom fra Frankrike. Rundt samtidig som da engelskmennene startet å prege noble, rundt 1340, preget franskmennene sin Ange d’Or, eller gullengel. Her hadde engelen det franske riksvåpenet og et scepter. Denne var altså noe stivere og mer klar på propagandaen.

Nå var det engang slik at akkurat 1340 var to år etter at Hundreårskrigen startet. Engelskmennene eide områder i nåtidens Frankrike, og kongen mente å ha krav på Frankrikes trone. Likevel tok det helt til Henrik VI 1427 å erte på seg franskmennene. Da fikk han preget egne Ange d’Or med både det britiske og det franske riksvåpenet. Disse ble ikke sirkulert i England.

Provokasjonen var til liten hjelp. Året etter hadde en seksten år gammel jente gitt franskmennene tro på seg selv, og året etter det igjen ble engelskmennene jaget ut av store deler av Frankrike. Først i 1453 var de kastet helt ut av Frankrike, Calais unntatt.

Selv om Frankrike var tapt, ble engel-mynten med til England. Det var Edward IV som preget denne i 1465. Og det er her motivet dukker opp.

 

Helbrede de syke

For det nye motivet var langt mer dramatisk. Erkeengelen Mikael stikker et spyd med et kors i enden på en drage. Dragen symboliserer Djevelen. Dette er altså kampen mot det onde, og en referanse til Åpenbaringen. Der heter det:

Da brøt det ut en krig i himmelen: Mikael og englene hans gikk til krig mot dragen. Dragen kjempet sammen med englene sine, men de ble overvunnet, og det fantes ikke lenger plass for dem i himmelen. Den store dragen ble kastet ned, den gamle slangen, han som kalles djevelen og Satan, og som forfører hele verden. 

Symbolikken er klar, dette er godhetens seier over ondskapen. Det var imidlertid ikke bare tro, men også overtro, forbundet med en engel-mynt. Overtroen var knyttet til en type tuberkulose kjent som skrofulose. Kongene var jo konge av Guds nåde, og med det kom gudommelige krefter. Konger eller dronninger kunne visstnok helbrede skrufoluse ved å ta på de syke. Den anglikanske kirke arrangerte en seremoni der monarken tok på de syke og ga dem nettopp denne mynten. Slike gullmynter hadde høy verdi, men flere av dem ble ikke brukt. I stedet ble de gjort om til medaljer som folkene gikk med.

Myntene ble preget fram til 1642, men fra 1660 av som en amulett. Til slutt ble praksisen avsluttet, da George I anså den som «altfor katolsk».