, 14. januar 2017

En myntsamlings verdi

Av og til finner man en gammel mynt forlagt i en skuff eller i et Norgesglass på hylla. En mynt fra svunnen tid som får tankene til å spinne. Fra når er den, hva har den blitt brukt til og ikke minst; hva er mynten verdt?

Verdens mynthistorie strekker seg 2600 år tilbake i tid, og myntsamling er en utbredt hobby. Men det er ikke nødvendigvis slik at det er de eldste myntene som har høyest verdi. Mange som finner en mynt innerst i en skuff eller i samlingen etter bestefar, ønsker å vite verdien på funnet og kanskje få en verdivurdering av mynten(e). En mynts verdi kan variere fra nærmest ingenting til svimlende summer. Det vil si om man måler det i kroner og øre og vil selge mynten videre. Men for de aller fleste samlere er det i samlergleden den reelle verdien ligger.

Samlerhuset ønsker å skape samleglede. Å dele samlehobbyen med barn og barnebarn er en stor glede og spire til mang en interessert fremtidig samler

Investere i mynter?

Samlerhuset anbefaler ingen å investere i mynter. Vi kan ikke spå i fremtiden og vet ingenting om morgendagens priser på samleobjekter eller kurs på edelmetaller. Vil du investere, anbefaler vi deg å gjøre det i noe annet. Verdi på mynter, frimerker og andre samleobjekter er sekundært, for oss samlerglade ligger verdien i samlerglede!

Verdivurdering og pris på mynter

Pris på kjøp og salg av mynter, frimerker og andre samleobjekter varierer. Samlermarkedet har et stort annenhånds- eller «bruktmarked» der det finnes mange kjøpere og selgere. Alle mynthandlere, enten de er store eller små, tjener sine kroner ved å ha en fortjeneste på produktene de tilbyr. Det kan derfor være vanskelig å skulle selge noe igjen til samme pris like etter at man har kjøpt det. Pris og verdivurdering avgjøres av mange forhold: Hvor sjelden er mynten? Hvor mange andre ønsker seg den? Hvilken kvalitet og hvilket metallinnhold har den? Selgers kostnader og marginer gjenspeiles også i prisen en mynt selges for og hvor mye du får når du eventuelt selger. Dette er ting man kanskje ikke er klar over dersom man ikke selv er samler og for eksempel har arvet en samling mynter, frimerker, medaljer eller sedler. Samlerglede og verdi handler ofte dessuten om tilleggsmateriale og «det lille ekstra» som oppbevaring, historisk dokumentasjon og annet som tilfører mynten verdi for den som samler.

Historisk dokumentasjon, skrin og annet samlerutstyr følger gjerne med samleobjekter fra Samlerhuset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prisliste norske mynter

ilgjengelighet, sjeldenhet, kvalitet og attraktivitet er som du skjønner alle ting som spiller inn på prisen. For de fleste som samler er ikke pris og verdi et poeng i seg selv, men samlerglede som er det viktige. Mange higer etter komplett rekke, de rare, de mest sjeldne, alle fra en konge eller et land, de første eller lignende. Og blant dem kan det finnes eksemplarer som kan være ubegripelig kostbare. Nettopp fordi mange vil ha de, det finnes få eller de er meget spesielle.

Det finnes en prisliste for norske mynter. I myntkatalogen Norges Mynter ser du antatte priser på all norsk mynt fra 1814 frem til i dag. Katalogen angir antatte priser du må ut med hos større mynthandlere, ikke prisen du nødvendigvis vil oppnå dersom du skal selge. Og for de fleste samlere er det ikke det som er viktig. Verdien av samlerglede er den største.

I Myntkatalogen Norges mynter finner du oversikt over de norske myntene og veiledende salgspriser

Hvilken mynt er mest verdifull for deg?

20 kroner gullmynter gulltransporten 1940. Ligger oppå Aftenposten fra 9. april 1940.
Samlerhuset tilbyr et rikt utvalg av norske og internasjonale mynter, herunder disse svært populære norske 20 kronemyntene i gull fra 1879-1902 som også var del av gulltransporten i 1940