, 9. oktober 2018

Den nye femhundrelappen kommer om en uke


Femhundrelappen i ny utgave redningsskøyte
Den nye femhundrelappen kommer torsdag 18. oktober. Vi ser på historien til den nest høyeste valøren fra den kom i 1877. (alle bilder: Norges Bank)

Torsdag 18. oktober kommer den nye femhundrelappen. Den åttende serien er dermed nesten fullført, og historien om seddelen tar et nytt og interessant skritt.

Den nye femhundrelappen er i den åttende serien siden den første ble lansert i 1877. Og mye har skjedd siden den tiden. Det gjelder både sikkerhet, størrelse og verdi. Men fortsatt er det en viktig del av norsk hverdagsøkonomi.

 

Velferdsseddelen

Motivet er som flere kanskje har fått med seg redningsskøyten RS 14 «Stavanger». Dette er en av 35 redningsskøyter fra sent 1800- og tidlig 1900-tall. Det var Colin Archer selv som sto bak designen. Baksiden er en oljeplattform.

Norges Bank har selv uttalt at temaet for den nye femhundrelappen er «Havet som gir oss velferd». Redningsskøyten symboliserer en livreddende form for velferd.  Deres innsats har reddet tusenvis av menneskeliv. Oljeplattformen er velferd på en annen måte, gjennom store inntekter til staten som kan garantere for gode betingelser for befolkningen.

 

En liten formue på et stort papir

Merk forskjellen – i den åttende serien. Femhundrelappen var ikke i den tredje serien fra 1945-1955. Denne serien ble gitt ut rett etter frigjøringen, og med riksløven tydeligere til stede. Politisk var sedlene viktige for å markere frigjøringen og for å straffe de som hadde tjent seg rike på profitørvirksomhet ved å ugyldiggjøre forrige serie.

Estetisk var de ikke særlig spennende. Hadde femhundrelappen blitt trykket i serie tre, ville den sannsynligvis sett ut som den i utgave to, bare med ordet «guld» stemplet over. Norge hadde gått vekk fra gullstandarden, og gullet var smuglet til Canada. Og det er kanskje nettopp derfor femhundrelappen ble droppet. For der tusenlappen har ordet «guld» på egen linje, hadde femhundrelappen i utgave to ordet på samme linje som «Fem hundrede kroner». Dermed ble det både stygt og vanskelig å stemple ut ordet guld. I alle tilfelle ble den ikke med, men det er fortsatt syv flotte sedler.

Her kan du se en utvikling av femhundrelappene:

Utviklingen av femhundrelappen. Sedlene er i størrelsesmessig riktig forhold til hverandre.

 

Som man kan se over, er den nye femhundrelappen betydelig mindre enn den første. Den er også mindre enn alle andre tidligere sedler med samme valør. Det er vanskelig å si nøyaktig hva som ligger bak størrelsene. Det vi imidlertid vet, er at det var svært få femhundrelapper i perioden. Til sammen ble det trykket bare 500 000 lapper. Vi har ikke tallene for Undset-lappen, men femhundrelappen med Edvard Grieg, utgitt mellom 1991 og 2000, kom ut i 40 902 000 eksemplarer.

En av grunnene til at det var få av dem kan ha hatt å gjøre med verdien. Ifølge konsumprisindeksen til Statistisk sentralbyrå er 500 kroner i 1877-penger tilsvarende 31 029 kroner i 2017-penger. Det er litt av en pengeseddel.

 

Den fargerike seddelen

Visse farger er konstante. Femtilappen har alltid vært grønn. Hundrelappen har alltid vært rød. Tieren var gul helt til den siste, blå med Nansen på. Femmeren har alltid vært blå til den gikk inn. Femhundrelappen har imidlertid ikke vært like konsekvent.

Som vi ser av bildene over, har den vært grå, grågrønn, blågrønn, grønn, blå og nå oransjebrun i de to siste utgavene. Dette er en interessant utvikling. Men man kan undre seg på om femhundrelappen slet med å bli godkjent.

Den femte, og eneste ekte grønne, femhundrelappen, var den andre på rad med Nils Henrik Abel på. Den eksisterte bare i syv år, fra 1978 til 1985. Opplaget var på beskjedne 8,4 millioner, med andre ord rett over en million i året. Tusenlappen ble produsert i nesten 4 millioner sedler i året.

Edvard Grieg kom endelig på seddelen med den nye femhundrelappen fra sjette utgave. Da var også fargen radikalt forandret til blålilla. Men det tok hele seks år fra den grønne Abel-lappen stoppet til den nye Grieg-lappen kom i bruk i 1991. I tillegg var et bare tre år den var i bruk før det kom en tohundrelapp, også den i blått, fra neste seddelserie. Kort sagt var femhundrelappen utdatert nesten før den kom.

Den varte ikke lenge heller. Den nye femhundrelappen fra serie syv, med Sigrid Undset på, kom allerede i 1999, og siden har den vært gul/oransje/brun.

Femhundrelappen kommer i sin sjuende versjon i den åttende utgaven. Vi regner med at vi får se den i flere utgaver også.