, 25. mai 2020

Den lange freden hyllet på nydelig fredsminnemynt

€ 100-mynten som hedrer Den lange freden med Monnaie de Paris i bakgrunnen. Bakrunnsbilde: PHGCOM

«Den lange freden», perioden fra fredstiden startet i 1945 og frem til i dag, feirer 75 år. Den anerkjente kunstneren Eugene Daub og Det franske myntverkets egne Joaquin Jimenez har i denne anledning hatt et unikt samarbeidsprosjekt med Fairmined og Samlerhuset om en minnemynt som hyller dette moderne mirakelet.

Daub og Det franske myntverket har samarbeidet for å markere det som tidligere virket umulig. For 75 år siden ble andre verdenskrig avsluttet, og det satte i gang en fred som i nå 75 år har hindret Europa i å være en slagmark. Selv om det har vært lokale kriger, har Europa unngått de virkelig store. De store landene har valgt i stadig større grad samarbeid og samhandel.

 

En av USAs ledende kunstnere

Eugene Daub har designet forsiden til gullmynten som hedrer Den lange freden
Eugene Daub. Foto: Dr. Andrea Bruce

Eugene Daub er en svært kjent kunstner som har hatt utstillinger i British Museum, Smithsonian og ikke minst i Capitol Hill. Daub og Rob Firmin ’70 sto bak statuen av menneskerettighetsforkjemperen Rosa Parks som står der. Statuen ble i 2013 avduket av daværende president Barack Obama.

Det sier en god del at han er med. Han samarbeider her også med Joaquín Jimenez, sjefsgravør ved Det franske myntverket. Han er regnet i toppen av gravører på verdensbasis.

 

Vakker mynt med fredsbudskap

Mynten ærer den lange freden med et kjent symbol – fredsduer. På adversen, designet av Eugene Daub, ser vi et vakkert kvinneansikt og fem duer. Kvinneskikkelsen er sannsynligvis Pax, fredsgudinnen i romersk mytologi.  Duene flyr rundt kvinnen slik at de ser ut som om de er «håret» hennes. Omskriften viser ordet «fred» på latin (Pax), engelsk (Peace) og fransk (Paix). På € 10-mynten er det bare fredsduer.

Latin er også på reversen til Jimenez. Tre duer tar av i en V-formasjon med nettopp V for seier som bakgrunn. Victoriam Pacis – freden seirer, står til høyre, mens valøren står til venstre.

 

Åpnet for å hedre Den lange freden

Designen på respektive €50 og €10. Alle har samme revers.

Koronaviruset har skapt utfordringer for svært mange myntverk, og da Frankrike ble spesielt hardt angrepet, stengte også myntverket deres, som er verdens eldste, ned. Vi er nå utrolig glade og stolte for at Monnaie de Paris, Det franske myntverket, har snudd alle mulige stener for å kunne prege disse myntene, og nå åpnet myntverket kun for denne spesielle mynt-lanseringen. Enkelte myntverk har åpnet for å prege sirkulasjonsmynter, mens Monnaie de Paris valgte altså å spesifikt å åpne for å hedre «Den lange freden».

 

Prestisjefylt prosjekt å kunne være involvert i for Samlerhuset

Den lange freden handler om en periode som ikke bare handler om fred, men fremgang. Diktaturer er nesten fjernet fra Europa. Hungersnød har ikke vært et problem på lang tid. Velstand er regelen heller enn unntaket for de fleste. Europas storhetstid er ikke opplysningstiden, industrialiseringen eller renessansen – den er nå. Og denne friheten verdsetter kanskje nå mer enn noen gang.

Samlerhuset er stolt over å kunne være med på dette prosjektet. Monnaie de Paris er verdens eldste fortsatt eksisterende myntverk. De er også anerkjent som et av de viktigste myntverkene i verden. Det er meningsfylt å kunne formidle historie på prestisjemynter som denne, som innebærer samarbeid med anerkjente og dyktige verdenskunstnere, og spesielt med mynter som symboliserer både fred og håp i disse unntakstider.