, 19. juli 2022

Cob – uferdige piratmynter

Samlerhuset Cob mynter

Cob er mynter som ble slått enkelt i Mexico eller Bolivia i andre halvdel av 1500-tallet. Disse merkelig formede myntene skulle smeltes om, men endte via sjørøvere til å bli en av de mest brukte myntene i Karibia.

Cob er spansk og betyr «kant», «ende» eller noe i den retningen. Grunnen til det var at det var myntkanten som gjorde at man kjente den igjen. Den var nettopp kantete i stedet for rundt. Og forklaringen på det er ganske enkel, og egentlig litt sjarmerende.

 

Cob ble laget for lokal bruk

Man blir fristet når man ser på cob-myntene å anta at Spania lå langt bak i myntpregning. Det var ikke tilfelle. Mynter som excellente-myntene som nederlenderne kopierte, var av langt høyere kvalitet enn man ser her. Også andre spanske mynter var mer avanserte. Disse myntene var imidlertid spesielle av en grunn.

Sølvet som ble funnet i Bolivia og Mexico fant veien til Spania, der de ble brukt overdådig. Problemet ble imidlertid at man trengte mynter i Spansk Amerika også. For å gjøre det hele enkelt, fikk man lov til å slå mynter i nærheten sølvgruvene. Myntene ble kalt macuquinas på spansk. De var slått med hammer, og var svært primitive. De var ofte ikke runde i utgangspunktet. Dersom de var det, ble de veid så de skulle veie akkurat nok. Ansatte klippet til myntene som veide for mye. Flere mynter ble dermed enda mindre runde.

Disse myntene ble sirkulert mye i Spansk Amerika. Siden de allerede så klippet ut, var det enkelt for uærlige mennesker å klippe dem ut mer. De var imidlertid ikke beregnet på handel med utlandet. Faktisk var det forbundt å handle med utlandet i denne tiden. Dette ver ikke spesielt spansk, det var slik alle land tenkte. Det er del av det sære fenomenet vi kaller «merkantilisme».

 

Sjørøverbytte

Ettersom mange klippet myntene, var det ikke uvanlig at man betalte etter vekt mer enn etter antall mynter. Uansett ble mange av disse cob-myntene med skip som skulle til Spania. Myntene ble da smeltet om til mynter, juveler elle annet. På slutten av 1500-tallet begynte imidlertid stadig flere nederlandske og engelske kapere, det vil si statsansatte sjørøvere, å kapre skipene. Dette medførte at sølvet, altså disse macuquina-myntene, havnet i engelske og nederlandske pengepunger. I tillegg vet vi at mange ignorerte lovene om at det var fobudt å handle med fienden, og mye svartebørs førte også til at cob-myntene fant veien.

Myntene ble brukt i hele Karibia,. De dukket opp i sjørøverleirer som Tortuga, mer etablerte byer som Kingston og flere andre steder. De ble kalt pieces of eight, sannsynligvis fordi de ikke var mynter, men merkelige former. Pieces of eight er nå selve sjørøvermyntene. Sjørøveren Samuel Bellamy druknet sammen med en hel kiste med cobs. Ironisk nok stoppet Spania produksjon av cobs lenge før de gikk ut av sirkulasjon i Karibia.

Cob var også opphavet til myntene som en gang skulle bli USAs første dollar. Litt av en historie for en haug med mynter som aldri var beregnet til store bruken!