, 7. november 2020

Baalsrud-statue avduket i går

Bysten av Jan Baalsrud ble avduket fredag.Foto: Lars Erik Kristiansen.

I går, fredag 6. november, ble bysten av Jan Baalsrud avduket. Samlerhuset er en av sponsorene bak bysten av en av Norges modigste helter.

Jan Baalsrud er en av de mest kjente motstandsmennene i norsk krigshistorie. I dag, fredag 6. november, ble hans byste endelig avduket.

Styreleder Egil Bakke i Jan Baalsruds Minnefond avduker bysten

Baalsrud-statuen avduket av minnefondet

Av hensyn til smittefare av Covid 19, ble arrangementet gjennomført uannonsert og uten invitasjoner. Dette etter amodning fra Nordre Follo Kommune, som er formell eier av statuen. Statuen er sponset av private bidragsytere, deriblant Forsvarsdepartementet og Samlerhuset.

Arrangør var Jan Baalsruds Minnefond, og styreleder Egil Bakke holdt en kort tale under avdukningen. Bysten er del av et minnestedsprosjekt som inkluderer minneplakketter for falne fra Oppegård, deporterte jøder og FN-soldat Gorm Bjørnar Hagen. Disse er ikke komplette per i dag.

 

Vi må ikke glemme historien

Deportasjonen av norske jøder på den ene siden og Jan Baalsrud på den andre er to svært forskjellige historier om andre verdenskrig. Den første er mennesker på sitt verste – total utryddelse av uskyldige mennesker av rasistiske årsaker. Den andre er noe av det beste. Baalsrud måtte under sin dramatiske flukt over de kalde viddene i Nord-Norge kutte av seg ni tær, og deretter gikk reisen vidert til Nord-Finland og -Sverige. Han slet seg gjennom sult og ekstrem kulde, og kom seg over til England. Der hjalp han andre agenter med å overleve i Norge. Mot slutten av krigen deltok han selg også.

Krigens budskap er komplisert. Den handler om de som stilte opp og de som ikke turde. Det handler om overløpere og om feighet, men også om heltemot og tapperhet. Den handler likevel mest om at man ikke vet hvem man er før man er i en krise. Mange kan være en helt uten å vite om det.

Baalsrud, derimot, var en selvsagt helt.