, 7. januar 2020

Åtte uvanlige fakta om Loke

Loke på ny mynt fra Isle of Man
Loke med barna Midgarsormen, Fenrisulven og Hel. Lokes historie er full av motsetninger. For ordens skyld sa man Loki på norrønt.

 

Loke var en gud utenom det vanlige, både bråkmaker og problemløser. Men hvor mye vet du om ham? Her er åtte fakta ikke alle vet om luringguden

Luringguder, altså guder som finner på spøk, pek og rampestreker, finnes i mange religioner. I vestafrikansk mytologi var det Anansi, edderkoppguden som kunne alle historiene. I gresk mytologi Hermes, kjøpmennenes og tyvenes gud som fant opp løgnen. Blant flere stammer av amerikansk urbefolkning spilte Coyote en viktig rolle. Selv blant disse er Loke noe helt for seg selv. Hans innsats for gudene var avgjørende både på godt og vondt. Men har han fått et ufortjent dårlig rykte? Vi får se, mens vi ser på åtte fakta om Loke som kanskje ikke alle vet om.

Og for ordens skyld, man sa Loki på norrønt. Loke er en fornorskning ettersom norsk utviklet seg.

 

Han var halvt jotne – og blodsbror med Odin

Vi begynner med kanskje det viktigste om ham. Loke var ikke en «ren» æse. Han var sønn av jotnen Fårbaute og åsjynen (gudinnen) Lauvøy. Fårbaute betyr «den som slår hardt», og man kan derfor anta at eplet faller langt fra stammen. Det er imidlertid ikke helt riktig. Loke var ingen dårlig kriger, og han imponerte Odin. De to kjempet sammen og dro på eventyr sammen, og på et eller annet tidspunkt blandet de blod. Denne skikken betegnet evig vennskap i en tid der de var like hverandre.

Og faktisk er de et skummelt speilbilde av hverandre. For Odin er selv halvt jotne. Der faren til Loke var jotne, var det moren til Odin som var det. De har både det ville og kaotiske og det rasjonelle og kloke i seg. Problemet for Odin er at hans blodsbror er hans speilbilde. Der Odin jakter klokskap og forståelse, jakter Loke listighet og spilloppmakeri.

 

Loke var kvinne når det passet ham

Han var stort sett mann – men ingenting er helt som man skulle tro. I fortellingen om Ægirs gjestebud – Ægir er for øvrig en jotne med legendariske bryggeevner – får vi høre en pussig ting. Loke ble kastet ut av gjestebudet etter å ha drept en tjener. Et lite sidespor: Det å drepe gjester var faktisk ikke så uvanlig. Vi vet at Olav den hellige drepte brudgommen i et bryllup.  I første vers i Jørgen Moes Fanitullen heter det:

I hine hårde dage da øldrikk og svir,
hallingdølens knivblad satt løst i hans slir,
da kvinnene til gilde bar likskjorten med
hvori de kunne legge sin husbonde ned.

Så slikt skjer.

Uansett kom Loke tilbake og bestemte seg for å håne alle gudene der. Odin fikk også høre, men han svarte at Loke hadde bodd åtte vintre som kvinne under jorden. Ikke bare det, men han hadde satt barn til verden.

 

Loke fødte Sleipner

Loke forkledd som en hoppe får Svaðilfari svært begeistret.
Ikke engang den sterke byggeren lyktes i å holde på Svaðilfari da hoppen dukket opp.

En typisk historie om Loke som viser hans mange egenskaper – gode og dårlige, er den om Sleipnir. Det begynte med at æsene manglet en mur rundt Valhall. En byggmester lover å ordne muren mot at han får gifte seg med Frøya og får solen og månen i medgift. Gudene vil aldri gå med på betingelsene, men så foreslår Loke at man kan diskutere det. Dersom de gir mannen en umulig frist, kan han jobbe gratis med muren som gudene strengt talt burde ha satt opp selv. Han får fra første vinterdag til første sommerdag. Dette er umulig, men byggeren går med på det dersom han får ta med hesten, Svaðilfari.

Og selvfølgelig viser det seg at byggeren gjør kjempefremskritt. Med tre dager igjen står muren nesten ferdig. Gudene, som først syntes Lokes idé var god og så satte stor pris på gratisarbeidet, begynner å gi ham all skyld. Dette er viktig – det er lett å gi Loke skylden. Loke får klar beskjed om at han må hindre byggeren i å bli ferdig i tide.

Kort tid etterpå kommer en vakker hoppe til syne. Hesten Svaðilfari løper løpsk etter henne, og de to løper inn i skogen. Dermed mister byggeren hesten sin. Byggeren prøvde å gjennomføret det hele, men det gikk ikke. I sitt raseri kaster han sin forkledning og viser seg som en jotne. Dermed er han en fiende, og Tor dreper ham med hammeren. Gudene vant, og de fikk en nesten ferdig mur første sommerdag.

Loke manglet, og han kom ikke før mot høsten. Da kommer han med et føll med åtte ben. Dette er Sleipner. Odin forsto at det var blodsbroren hans som var hoppen, og at han selv fødte føllet. Sleipner blir Odins foretrukne ridedyr.

 

Han kan ha inspirert Shakespeare

Loke har en tendens til å være for smart for sitt eget beste. Et eksempel på dette er da Loke får det for seg å innsmigre seg hos en jotne. Jotnen forelsker seg i Siv, Tors kone. Ingen jotne er dum nok til å røve Siv, så i stedet foreslår Loke at han kan gi jotnen Sivs hår. Håret til Siv er så vakkert at det ser ut som gull. Luringguden klipper av håret mens Siv sover, og gir det til jotnen. Lang historie kort blir Tor sint, Loke lover å fikse håret, lurer to dverger til å smi gullhår til Siv og taper hodet i et veddemål.

Dvergene, som misliker Odins blodsbror, vil gjerne hugge av ham hodet. Men så var det dette med at vår helt har et skarpt sinn. Han sier at de har hodet hans, men ikke nakken. De kan ikke skade nakken, og overgang mellom hode og nakke er vanskelig. Til slutt kan ikke dvergene hugge av ham hodet.

Dette trikset er ganske likt Shakespeares triks i Kjøpmannen i Venedig. Der har en av hovedpersonen mistet hjertet som pant etter en handel som gikk dårlig. Hans kjære, forkledd som en mannlig dommer, sier at Shylock, mannen som nå eier hjertet til hovedpersonen, kan ta hjertet. Men han kan ikke spille blod, og han kan ikke skade noe annet enn hjertet. En kvinne i manneham som lurer folk – parallellen er ganske klar.

 

Han er ekstremt sjalu – og en dårlig taper

I tillegg til å være for smart for sitt eget beste, er Lokes kanskje verste feil at han er sjalu. Han drepte en av tjenerne til Ægir fordi tjeneren fikk skryt. Han fikk Balder drept fordi alle likte Balder så godt. Faktisk er flesteparten av historiene der han skaper problemer knyttet til sjalusi og misunnelse.

Som om det ikke var nok, er Loke også en dårlig taper flere ganger. Selv om han prøver å lure folk opp i stry for selv å bli lurt, er det ingen selvinnsikt. Tross alt er han jo halvveis en jotne.

 

Han kan ha skapt verden

Denne er litt spesiell, men interessant likevel. Lokes to faste følgesvenner var Odin og Høne, de dro blant annet ofte på fisketur sammen.

Så hva har dette med verdens skapelse å gjøre? Vel, ifølge norrøn mytologi ble verden skapt da Odin og hans brødre Vilje og Ve drepte kjempen Ymer. Kroppen hans ble brukt til å skape verdenen. Da to trestokker ble oppdaget, formet gudene dem om til de to først meneskene, Ask og Embla. Problemet er at det var ikke Vilje og Ve som sto oppført, men Hønir og Lodur. Hønir er sannsynligvis Høne. Lodur er man usikre på. Kan det være Loke?

Vi vet at Odin ga menneskene sjel, Høne ga dem fornuft og Loður blod og en god hudfarge. Loður er man litt usikker på. Det hjelper ikke stort med Vilje og Ve – ingen av dem har store historien utenom skapelsen. Ett av forslagene på hvem Loður er, er nettopp Loke. Dette kan forklare en del. Vilje kan være Høne, mens da Ve kan være Loke. Mens Høne faktisk er Odins bror, er Loke altså Odins blodsbror. Loke kan da ha spilt en mye viktigere rolle enn tidligere tenkt.

 

Mye av dette må tas med en klype salt?

Loke erter på seg alle gudene på fest for Ægir. Gjorde han det for å ødelegge freden mellom jotner og guder, eller var det fylleprat fra en gud som hadde gått for langt?

Hva passer vel bedre med fakta om luringguden enn å så tvil om alt du nettopp har lest? La oss raskt gå gjennom andre tolkninger.

Da Odin sa at Loke var en kvinne, kan han ha sagt at Loke var som en kvinne, altså umandig. I stedet for krig og tokt var han en hjemmeværende far. Dette gjør i så fall guden vår mer moderne enn Odin. Vi vet at Odins blodsbror var en gammel kvinne som nektet å gråte for Balder, men dette kan ha vært en forkledning.

Selv om Høne var en god kandidat til å være Vilje, er det pussig. For Høne er kjennetegnet som en som sliter med å bestemme seg og ikke er spesielt skarp. Fornuften og viljens skaper virker han ikke som.

Det er også en siste sak som bør nevnes, og det er Snorre. Snorre har skrevet ned disse fortellingene på en tid der både han og mange andre var kristne. Vi vet at Tor i Flatøyboka fra noe senere fikk rødt hår for første gang. Dette var fordi rødt hår ble forbundet med Judas. Loke, på sin side, fikk trekk som gjorde at kristne på den tiden kunne sammenlikne Loke med Djevelen. Dermed kan Snorre med vilje ha beskrevet Loke langt verre enn vikingene gjorde.

Skjønt, vi har hittil ikke funnet noen tegn til at Loke ble tilbedt.

 

Han kjemper mot Heimdall under ragnarok

En av grunnene til at Loke ikke ble tilbedt, er at det heter at han ledet jotnenes opprør mot gudene. Ifølge Voluspå, der skjebnegudinnene volvene spådde verdens undergang, kom han til å kjempe mot Heimdall. Denne kampen endte med at Heimdall bekjempe Loke, men døde selv etterpå.

Så vet man det. Det eneste man kan vite om Loke er at man ikke helt kan vite stort om ham. Han er jo tross alt luringguden.