, 19. juni 2019

Åtte uvanlige fakta om dronning Victoria

Dronning Victoria er kjent for å være en røslig dame i sort, men hun var mye mer. Les mer om hennes lange og spennende liv her!

I anledning 200-årsjubileet siden dronning Victoria ble født, tenkte vi å komme med noen interessante poeng om hennes liv. Victoria er den nest lengst regjerende britiske monarken, og hun ledet helt til 2016, da dronning Elizabeth II gikk forbi henne. I 63 år var hun dronning, og selv om hun hadde svært lite faktisk makt, var hun en stor innflytelse. Britene har i lang tid dyrket hennes stoiske og utilnærmelige vesen, men dronningen var mye mer enn dette. Her kan du lese ti fakta om dronningen som du kanskje ikke visste.

 

Dronning Victoria var langt fra først i arverekken

I 1817 nærmet Georg III seg slutten av sin lange kongegjerning. Han hadde en sønn, kronprins Georg. Kronprinsen hadde en datter, Charlotte. Hun var neste i arverekken, men døde plutselig dette året. Deretter begynte den noe kompliserte kampen om tronen. Britisk arveregler til tronen var slik at først var det eldste sønn av en monark, så dennes sønn. I mangel på en sønn, ble det datteren. I mangel på en datter også, var det eldste lillebror, så hans barn og så videre nedover.

Georg III hadde syv legitime sønner. Eldst var kronprins Georg. Han hadde imidlertid ingen barn, og det begynte å bli i seneste laget. Deretter var det Frecerick, Clarence, Edward, Ernest, Augustus og Adolf. Den som sikret seg en sønn før kronprins Georg døde, ville ha en sjanse på å få en tronarving. Det vil si, så lenge ingen eldre brødre fikk barn før dem. Den første som fikk barn var Edward, og barnet var Victoria, født 24. mai 2019. Victoria var dermed etter Frederick, William og faren i arverekken. Ernest, Augustus og Adolf var etter henne, og ble ikke aktuelle.

Men så døde faren til Victoria av lungebettenelse et halvt år etter at hun ble født. Et par dager etter døde George III, og eldstesønnen ble kong Georg IV. I 1827 døde Frecerick barnløs. Dermed var det bare William mellom Victoria og tronen. I 1830 fulgte William den sterkt upopulære storebroren på tronen som William IV. Han hadde en rekke sønner, men alle uekte fra sitt forhold med en skuespillerinne. Han hadde bare én legitim datter, men hun døde i 1821. Dermed var Victoria neste i rekken.

 

Victoria var ikke det første fornavnet

Når vi sier dronning Victoria, er det fordi hun valgte dette navnet da hun ble kronet. Hennes egentlige fornavn var Alexandrina Victoria, og det var det førstnevnte som ble brukt. Men det kunne ha vært verre. Foreldrene foreslo i tillegg Georgina Elizabeth Charlotte Augusta, men kronprins Georg satte ned foten.

 

Hun hadde et anstrengt forhold til moren

Victorias oppvekst var av den riktig så sære sorten. Moren og John Conroy, en form for ansvarlig for regnskapet til familien, hadde sterke ambisjoner for egen makt. Victoria skulle bli deres redskap, og de hadde som mål å kontrollere henne mest mulig. De holdt henne unna resten av hennes familie, som ble ansett som uønsket. Victoria vokste opp nesten utelukkende med moren, guvernanten og Conroys familie. Conroy hadde døtre på Victorias alder, men de kom ikke godt overens.

Den totale kontrollen over Victoria inkluderte at fram til hun ble dronning, sov Victoria i samme seng som moren. Ethvert skritt ble nøye planlagt, og Conroy og moren ble med henne på en tur rundt i England og Wales. William IV opplevde at dette var en form for prematur kroningstur, og mislikte sterkt reisene. Heller ikke Victoria likte turene. Hennes eneste allierte var guvernanten, og det alene gjorde at moren og Conroy prøvde å fjerne henne. Det gikk ikke.

Det gikk heller ikke å kontrollere Victoria. Da hun i 1837 ble dronning, ble morens tilgang sterkt begrenset og Conroy kastet ut.

 

Svært vakker som ung – tror vi

Dronning Victorias selvportrett fra 1835, to år før kroningen
Dronning Victoria tegnet dette selvportrettet i 1835. Det viser en ung og vakker kvinne, men så spørs det om vi kan stole på dette.

Dronning Victoria er mest tenkt på som gammel og overvektig, men da hun var ung, var historien en annen. Allerede i 1821, da hun var to år gammel, ble hun omtalt som vakker. Avbildingene av henne på en rekke malerier viser ynde og skjønnhet som passet perfekt i tiden. Hun var også et forbilde for skjønnhet de første årene.

Det vil si, dette er det vi antar. For fotografier av Victoria eksisterte ikke før på 1850-tallet. Før det har vi bare maleriene å jobbe med. I disse framstår hun utvilsomt vakker, mens andre kilder beskriver henne mindre flatterende. Samtidig er det ingen mangel på mennesker som beskriver andre som mindre attraktive enn de er. Med det materialet vi har å gå på, og en rekke overdrevne hyllester, er dte grunn til å tro at hun var i det minste relativt pen.

 

Startet moten med hvit brudekjole

Dronning Victoria møtte sin framtidige ekteman Albert allerede i 1836. Hun syntes han var både vakker, høflig og spennende. Selv om kongen helst så at hun giftet seg med den nederlandske prins Aleksander, var hun uinteressert i det. Året etter døde kongen, og i 1839 fridde Victoria. Frieriet var del av kongelig kutyme, da det å fri til en dronning ikke skal gjøres formelt. Kjærligheten var gjensidig, og de fikk et lykkelig ekteskap.

Bryllupet foregikk i St. James’ Palace. Dronning Victoria stilte i hvit brudekjole. På denne tiden var det ikke uvanlig med hvite kjoler, men alle farger var tradisjonelle. Hvite kjoler var dyre å lage og dyre å holde dem rene. Kjolen hadde i tillegg mange blonder, etter sigende for å støtte opp om blondeproduksjonen i industrialiseringens tid.

 

She was amused

En av de mest kjente sitatene tillagt dronning Victoria, er «We are not amused», omtrent «vi er ikke moret». Det finnes ingen samtidige vitner til at hun har sagt det, og hovedkilden til det sier selv at det er en fortelling. Historien bak går på at en gjest holdt en vovet historie, og at denne ikke falt i smak. I tillegg så hun stort sett alvorlig ut på alle bilder, men dette var normen. I tillegg er det uvanlig at monarker flirer på offisielle bilder.

Dronningen hadde rykte på seg for privat å være svært glad i vitser og morsomheter. Dette inkluderte i høyeste grad vovede historier. Hun skal ha ledd høylytt av vitser bløte såvel som tørre. Utad var hun et stenansikt som representerte Storbritannia, og nettopp derfor kan misforståelsen ha oppstått.

Etter at hennes livs kjærlighet, Albert, døde i 1861, var hun vanskelig å more. Samtidig skal hun ha hatt en turnyr (en kunstig bakpart som sto ut av kjolen) som spilte «God Save the Queen». Den fungerte da hun satte seg ned, slik at alle måtte reise seg. Dette medførte at folk satte seg opp og ned etter hennes forgodtbefinnende.

 

Åtte attentatforsøk – på en måte

Dronning Victoria ble svært populær som dronning, og nær fogudet av folket. Likevel ble hun offer for åtte attenatforsøk – om ikke alle var like alvorlige. Den første gangen var i 1840, da Edward Oxford skjøt mot vognen med to pistoler. Imidlertid var det ingen bevis for at pistolene var ladet, og han sa han skjøt med løskrutt. Han ble funnet skyldig til slutt, men også sinnsyk i gjerningsøyeblikket. Han satt i fengsel i omtrent 40 år, og var en mønsterfange før han ble sendt til Australia.

De neste forsøkene var i hovedsak skudd på vognen til Elizabeth, med to markante unntak. Den ene var en gutt med pukkelrygg som ladet en pistol med papir og bare ønsket å bli tvangssendt til Australia. Det andre unntaket var en ung mann som ville true dronningen til å signere en kontrakt for å frigi irske politiske fanger.

De fleste andre ble funnet skyldige og samtidig ansett for sinnsyke i gjerningsøyeblikket. Den vanligste straffen var tvangsarbeid i Australia, en svært streng straff.

Den siste av dem, Roderick Maclean, ble stoppet av skolegutter fra Eton som banket ham opp med paraplyer. Victoria skal ha uttalt at det var verd nesten å ha blitt skutt for å se hvor høyt hun ble elsket.

 

Keiserinne av, men aldri i India

I 1876 ble dronning Victoria også keiserinne av India. Dette skjedde etter at India ble gitt til kronen etter at Det britiske ostindiaselskap ble oppløst etter et opprør. India var alltid populært blant britene. Imidlertid dro aldri Victoria til India.

Det nærmeste hun kom var at hun fikk en indier på besøk. Indieren, Abdul Karim, falt i smak hos Victoria, og han tilbrakte mye tid med henne hennes siste 14 år. Han ble med på reiser, og hans nærvær skapte stor friksjon blant familiemedlemmene.