, 19. oktober 2018

Anders Baasmo Christiansen skal spille Vidkun Quisling

Anders Baasmo Christiansen Kongens Nei premiere
Anders Baasmo Christiansen skal spille Vidkun Quisling, en rolle han avslørte til Mynt & Historie at han ønsket å spille for to år siden.

Anders Baasmo Christiansen har allerede portrettert en rekke kjente personligheter i norsk historie. Nå får han spille rollen han allerede for to år siden avslørte at han ønsket seg for Magasinet Mynt & Historie.

Da Mynt & Historie intervjuet Anders Baasmo Christiansen i anledning filmen «Kongens nei», fikk leserne vite at han hadde ønsker om å spille Quisling. Nå ser det ut til å bli en realitet for mannen som har spilt blant andre Henrik Ibsen og kronprins Olav.

 

Miniserie om Quisling

Landssvikeren skal portretteres i en TV-serie på åtte episoder.  Det er bladet Rushprint som først meldte om dette den mandag 15. oktober. Artikkelen ble dagen etter gjengitt i Dagbladet, og i på onsdag var Aftneposten og NRK på saken.

Hensikten med miniserien er at den skal fokusere på hvordan Quisling ble slik han ble. Ikke alle detaljer virker klare ifølge serieskaper Bjørn Ekeberg.

Ekeberg legger også vekt på at NRKs TV-teater, Et liv – en rettsak (1998) manglet visuell dramatikk. Det er derfor grunn til å tro at miniserien om Quisling blir nyansert.

 

Anders Baasmo Christiansen førstevalg

Anders Baasmo Christiansen sier selv om rollen at «for min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt». Siden han har tatt ideen i tankene i minst to år, er det grunn til å tro at Christiansen har tenkt mye på dette.  Han nevner også at reisen fra idealisme og humanisme til landssvik og henrettelse er spennende.

Da serieprodusent Anders Tangen fikk spørsmål om hvorfor nettopp Anders Baasmo Christensen ble Quisling, var han klar.

– Han er en av våre beste. Jeg har jobbet mye med ham, og dette er en rolle om må være troverdig. Dette blir ingen heltefortelling, og Quisling er en krevende rolle, sa han til Dagbladet.

Vi skjønner at dette er en krevende og kontroversiell rolle, men vi er opptatt av å dokumentere historien godt, og Anders Baasmo Christensen har tidligere vist at han gjør dette godt.