Black Friday er her igjen. Men hvordan startet skikken, og hva har den med OL-gull å gjøre?
Black Friday («sort fredag») har en historie og en tradisjon i USA. I Norge er det ikke samme tradisjonen, og derfor går vi over til å gjøre hele uken og måneden «sort». Men hva er sort, og hvorfor er det alltid på en fredag?
Dobbelt bokholderi – å gå i sort
Først dette med «sort». Det hele begynner med regnskap. Å holde orden på regnskapet er en lang tradisjon, men under Romerriket ble den mer strukturert. Da førte man inntekter ett sted og utgifter et annet. Dette ble forløperen for det som ble kalt dobbelt bokholderi. Forskjellige versjoner av dette dukket opp andre steder også senere, for eksempel i Egypt og Korea, men det var i senmiddelalderens Nord-Italia det tok av. Der ble stort sett inntektene fylt inn til venstre og utgiftene til høyre. Dermed la man sammen på slutten av siden, og gikk over til neste side. Dette var praksis i mektige bystater som Genova, Firenze og Venezia, og derfra spredte det seg.
Selv om de to sto i forskjellige kolonner, kunne det være vanskelig å skille dem. Etter hvert ble derfor utgiftene skrevet i rødt, slik at de skilte seg ut. Rødt er en signalfarge, og slik ville utgiftene skille seg ut. Da man la sammen, ville fargen på sluttsummen avgjøres av resultatet. Gikk man i overskudd, «gikk man i sort», gikk man i underskud, «gikk man i rødt».
Black Friday og julen
Så sort i «Black Friday» handler om overskudd. Vel, nja… For sorte dager har ikke bare vært positive. Det har blitt assosiert med kriger, terrororganisasjoner og, merkelig nok, børskrakk (både i 1869 og 1929). Så hvordan ble da Black Friday til?
Det hele startet som kjent i USA. Black Friday er alltid dagen etter Thanksgiving. Dette blir en inneklemt dag for amerikanere, akkurat som dagen etter Himmelspretten er for oss. Mange amerikanere tok en sykedag denne dagen. Dette gjorde at et magasin omtalte dette som en sort dag fordi så få var på jobb.
Før vi fortsetter, må vi se på Thanksgiving. Dette er årets store dag for den amerikanske familien. Alle skal samles, spise god mat og trives. Akkurat som vi diskuterer pinnekjøtt eller ribbe, diskuterer de fyllet i kalkunen og tilbehøret. Dette betyr at både sosialt og kommersielt fokus er på denne dagen.
Men så, dagen etter, er det over. Siden Thanksgiving er fjerde torsdag i november, er det bare tiden og veien til julaften. Dermed er dagen etter, altså Black Friday, starten på juleshoppingen. For mange bransjer er det julehandlingen som redder inn det man har gått i minus, eller i rødt.
Spredningen av Black Friday
I den grad «Black Friday» ble brukt, var det nedsettende om unnasluntring fram til 1980-tallet. Da valgte detaljhandlerne å snu på det og bruke tolkningen ovenfor, om å gå i pluss. Når vi legger til at det ikke var uvanlig for handelsstanden å spandere på seg en juleparade denne fredagen, ble etter hvert fredagen forbundet med én ting, julehandel. Vel, to ting, julehandel og effektene av overspising dagen før.
Så begynte ballen å rulle. Mange bedrifter, som uansett ikke orket å krangle med sykemeldingene, ga ansatte fri dagen likevel. Dette medførte at mange gikk og handlet julegaver med sjefens velsignelse. Dette førte til to ting. Butikkene åpnet tidligere og hadde tilbud. Dette tiltrakk seg de som var ute etter gode tilbud. Jo flere som kom, jo tidligere åpnet butikkene, og jo flere tilbud hadde de. Til slutt ble det slik at butikkene nå åpner klokken 00:00, til store menneskemengder.
Til Norge med nakenstunt
Men når kom Black Friday til Norge? Vel, vi kan ikke se bort ifra at den har eksistert lenger, men det er tradisjonelt 2010 som fikk det til å ta av. Og det var et «nakenstunt» arrangert av tidligere olympisk mester Ådne Søndrål som startet det. Mange husker nok Ådne Søndrål for sitt OL-gull fra 1998, men i denne sammenhengen er det noe annet som får oppmerksomheten. Søndrål eide Norwegian Outlet, og det gikk ikke til topps. I 2019 fikk han modeller bare ikledd hudfarget undertøy til å paradere på Egertorget, midt på Karl Johans Gate i Oslo.
Merkelig nok var Black Friday da ikke særlig kjent utenfor Nord-Amerika. I årene etter ble det imidlertid populært stadig flere steder. Så Ådne Søndrål kan med litt velvilje anklages for å ha startet en trend.