Den første verdenskrig sies å ha skjedd da denne tronarvingen ble skutt av en serbisk nasjonalist. Men hva het han?
Dette er erkehertug Franz Ferdinand. Han var keiser Franz Josephs nevø, og beskrives som en hissigpropp med ekstrem fascinasjon for jakt. Han var ikke spesielt godt likt, og svært mange østerrikere behandlet nyheten med et skuldertrekk.
Attentatet foregikk ved denne broen, men i hvilken by?
Attentatet medførte at Østerrike stilte 21 svært strenge krav og Serbia oppfylte 20 av dem. Østerrike erklærte dermed Serbia krig. Dette selv om attentatet hendte i Bosnia, som var under Østerrikes kontroll.
Mange trodde krigen ville være over innen julaften. I stedet ble julaften 1914 tilbrakt i skyttergravene. Men hva spesielt skjedde julaften 1914?
Begge siders offiserer ble rasende da de fikk høre om dette. Flere ble straffet, og fraternisering med fienden strengt forbudt.
Kjemisk krigføring dukket opp for første gang under første verdenskrig. Hvilken grusom gass som luktet av pepperrot var mest brukt?
Sennepsgass ga store blemmer, og om man pustet den inn, kunne blemmer i lungene kvele. Bruk av gass var forbudt, men begge sider ignorerte det.
Dette var den første krigen som brukte fly aktivt. Det største flygeresset var Manfred von Richthofen. Hva var hans kallenavn?
Han hadde 80 bekreftede nedskytninger, men det som gjør ham så spesiell, er at han hadde et utdatert fly og ofte var hans skvadron (The flying Circus) i undertall.
Hvilken side var Norge på under første verdenskrig?
På bildet ser vi kong Haakon og, med ryggen til kamera, keiser Wilhelm II av Tyskland. Norge var imidlertid offisielt nøytrale, enda britene tvang oss til å velge en britiskvennlig nøytralitet og tyskerne svarte med ubåtkrig mot Norges flåte.
Til sammen 15 000 nordmenn deltok under første verdenskrig. Av disse var flesteparten krigsseilere. Hvor mange nordmenn døde under verdenskrigen?
Dette er minnehallen for krigsseilere som ble oppreist etter første verdenskrig. Omtrent en sjuendedel av de norske krigsseilerne døde på havet.
En av de blodigste kampskueplassene lå ved Ypres i Flandern. Men hvilket land ligger Flandern i?
Dette er Menin Gate, en port og et minnesmerke for de mange falne under første verdenskrig.
Et viktig symbol for støtte for de falne under første verdenskrig er en blomst. Blomsten brukes nå særlig i Storbritannia i november for alle falne soldater. Hvilken blomst?
I tillegg til valmuen, brukes også kornblomsten, for det meste i Frankrike. Tusenfryd brukes også, men valmuen har tatt over mange steder.
Etter krigen ble en rekke nye og "nygamle" land dannet på bekostning av særlig Østerrike og Tyskland. Hvilket land ble opprettet igjen etter at det forsvant i 1795?
Finland ble selvstendig i 1917 og fra Russland. Hellas ble selvstendig i 1830 (eller 1821 om man spør en greker) og Ungarns historie er mildt sagt komplisert - om enn den ikke involverer Tyskland. Polen ble imidlertid delt mellom Preussen, Russland og Østerrike i 1772-95, og gjenoppsto 11. november 1918.
Share your Results: