Harald og Sonja har vært gjennom en reise gjennom et Norge i ekstrem omveltning. Og de har begge stått stødige med bena godt plantet på jorden. Men vet du hva de har gjort, og hva de har vært gjennom?
Det virker som en evighet siden Harald og Sonja giftet seg, og mye har skjedd siden da. Det er også en stund siden de to gikk fra kronprins og kronprinsesse til konge og dronning. Og på den tiden har mye skjedd for at monarkiet ikke bare skulle overleve, men blomstre i Norge.
Kampen om kontoret
Visste du for eksempel at Sonja måtte kjempe for å få et eget kontor? Da Sonja ankom slottet i 1968, hadde det ikke vært en kvinne på Slottet siden 1961, da Haralds søster Astrid giftet seg. Selv om både Dronning Maud og Kronprinsesse Märta hadde vært svært aktive, var det ingen kontor for kvinner på Slottet. Legger man til at Slottet under Kong Olav V hadde en militær tendens, var det ikke lett for Sonja å hevde seg. Men Sonja var ingen hvemsomhelst, og til slutt fikk hun både eget kontor og egen sekretær. Harald og Sonja har fortsatt kontor vegg i vegg med hverandre.
Vittige Harald
Kong Harald V har en avvæpnende humor som har kommet godt med. I en tale i anledning feiringen av kongeparets åttiårsdag, sa han selv at «inne i enhver gammel person er det en ung person som lurer på hva som skjedde». Ti år tidligere sa han at «Det sies at visdom kommer med alderen. Min erfaring er at alderen ofte kan komme alene også.
Vi tar også med en historie som dessverre ikke er bekreftet, men som godt kunne ha vært ham. Historien går på at Harald og Sonja hadde vært på statsbesøk i et ikke nevnt land. Ryktene gikk på at de bare hadde sett på de finere delene, mens virkeligheten ble skjult for dem. På pressekonferansen ble dette tatt opp. Etter at Sonja kom med det mer formelle svaret, skal Harald ha sagt: «Ja, det lukta litt nymalt, ja!».
En familie med bryllupsutfordringer
Det er ingen tvil om at det var tøft å holde ut for Harald og Sonja før de giftet seg. Skepsisen mot at en kongelig skulle gifte seg med en ikke-kongelig var utbredt. Det fikk de også selv oppleve. Haralds eldstesøster Ragnhild giftet seg borgerlig allerede i 1953.
Likevel var det prinsesse Astrid som skapte overskrifter. Hun giftet seg med Johan Martin Ferner. Ferner var selv skilt, og gjengifte var kontroversielt. Før bryllupet konsulterte Olav V statsminister Einar Gerhardsen. Gerhardsen og lederne for de borgerlige partiene Høyre og Venstre fant ingenting imot selve bryllupet. Samtidig var de skeptiske til å gi prinsesse Astrid representasjonsoppdrag. Prinsesse Astrid, fru Ferner hadde kjent Johan Martin Ferner i tretten år da de giftet seg. De fikk 67 år sammen, 54 som mann og kone. Prinsesse Astrids bryllup kan ha vært avgjørende for at Harald og Sonja kunne gifte seg. Ikke at forlovelsen ikke skapte overskrifter også i 1968. Da var det statsminister Per Borten som ble spurt, og han hadde heller ikke noen motforestillinger.
Da Haakon Magnus forlovet seg med Mette-Marit, ble de to tatt imot med åpne armer av Harald og Sonja – og Astrid. Prinsesse Ragnhild var imidlertid skeptisk.
Modell for en stjerne-maler
Den amerikanske forfatteren og samfunnsdebattanten Gore Vidal beskrev kunstneren Andy Warhol som et geni med en IQ på 60. Like fullt var Andy Warhol et av de viktigste symbolene på motkulturen på 60-tallet. Han var en kjendis allerede på 1960-tallet. Hans studio, The Factory, var en samlingsplass for andre kjendiser, inkludert Mick Jagger, David Bowie, Salvador Dalí og Jim Morrison.
Dronning Sonja var selv svært interessert i kunst, og besøkte Warhol i hans atelier i 1982. Anledningen var at Warhol skulle ta bilde av henne for å lage et maleri. Vanligvis brukte han bare offisielle bilder, men Sonja var en av de få som satt modell. Resultatet ble at vår dronning nå er del av en eksklusiv gruppe som er foreviget av en av det forrige århundres største genier.
Da Dronning Sonja fylte 70 år, fikk Stavanger kommune laget en kopi av portrettet i blomster på torget for å gjøre ære på henne.
Haralds idrettsengasjement
Kongefamilien er nært knyttet til seiling. Mens Harald og Sonja møttes hos felles kjente, møttes prinsesse Astrid og herr Ferner (da herr Jacobsen) på regatta. Kong Olav V var selv en ivrig seiler. Harald V tok selv over denne interessen. Og det har ikke gått dårlig. Harald V representerte Norge i OL i 1964, 1968 og 1972. Best gikk det i første år, da de endte på en åttendeplass. Han har også blitt verdensmester, og senest i 2005 ble han europamester i seiling.
Harald er også kjent for et stort engasjement i idrett som tilskuer. Han var den første kongen som så cupfinalen i fotball for begge kjønn. I tillegg har han lenge vært opptatt av vinteridrett. Han er selvfølgelig å se når det er femmil langrenn i Holmenkollen.
Monarkiet i trygge hender
Harald og Sonja har også valgt en rekke saker der de kjemper for samfunnets svakeste, noe både barna og Mette Marit har tatt etter dem. Skjønt samfunnets svakeste – Kong Harald selv hadde et annet syn på det:
«Det krever sterk rygg å gå med verdighet gjennom krenkelser. Jeg skulle ønske vi sluttet på bruke betegnelsen «samfunnets svakeste», I realiteten er noen av dem de sterkeste blant oss».
Harald sa selv at å bli konge etter Olav V var som «å hoppe etter Wirkola». Harald og Sonja har hoppet til 20 i stil.