Når Prins Harry (formelt Henry) får sin Meghan i dag, blir anledningen minnet på en £5 mynt. Mynten tar vare på en tradisjon fra 1935 med minnemynter fra Royal Mint. Men samtidig starter han muligens en ny.
Harry er ikke en kronprins. Per i dag er han nummer seks i rekken, bak faren, broren William og William og Marys tre barn George, Charlotte og Louis. Og før Harry og Meghan har ingen så langt ut i arvefølgen til den britiske tronen blitt minnet på mynt.
Harry og Meghan del av åttitre år gammel tradisjon
Mens Norge kan vise til minnemynter fra 1661 under Danmark og 1906 som selvstendig, har Storbritannia pussig nok en kortere historie. Først i 1935 ble en sirkulasjonsmynt preget med et spesifikt minne. Det var sølvjubileet til Kong Georg V i 1935, det vil si 25 år som monark, som var den første anledningen til å lage en minnemynt.
Den ble preget på en Crown, som tilsvarte 25 pence. Crown var lenge den fysisk største mynten, og en stund hadde den en uoffisiell minnestatus. Siden Crown var så stor, var den lite populær til bruk, og ble sjelden brukt. De ble preget til kroninger fra George IV til og med Elizabeth II, bortsett fra faren hennes George VI. Ellers ble de sjelden preget. I 1972 ble en crown erstattet av 25 pence da Storbritannia gikk over til desimalsystemet. Likevel har crown holdt seg i live som minnemynt, for eksempel vikingmyntene som gis ut av Isle of Man.
De første årene man lagde minnemynter i edelt metall, var kroninger fokus. I tillegg fikk festivaler og Winston Churchills død også en minnemynt. Men det var få minnemynter i lang tid. Mellom 1935 og 1971 ble det gitt ut seks minnemynter.
Flere britiske minnemynter de siste 40 år
I 1972 skjedde en interessant oppmykning. For første gang ble kjærligheten feiret. Den nye 25 pence-mynten ble brukt til å lage en minnemynt til ære for sølvbryllupet til Dronning Elizabeth og Prins Phillip. Deretter fikk også ikke-monarker minnemynter. I 1980 fikk dronningmoren en minnemynt i anledning sin åttiårsdag. Og i 1981 ble den første minnemynten til ære for et bryllup preget. Det var Prins Harrys far og mor Charles, Prins av Wales og Lady Diana Spencer, som giftet seg.
I 2001 skjedde det en spesiell ting med minnemynter. Det ble gitt ut en minnemynt til ære for dronning Victoria – på hundreårsdagen for hennes død. Øyeblikkelige dødsfall hadde fått minnemynter før, men ikke historiske. Det stoppet ikke der. I 2004 ble ententen mellom Storbritannia og Frankrike minnet. Året etter Slaget ved Trafalgar, og deretter kom tronstigningen til Elizabeth I, Henrik VIII og en rekke andre anledninger. Minnemynter viste seg som svært populære.
I 2011 ble bryllupet til Harrys bror minnet på en £5 mynt. Nå er det altså hans tur.
Lite offisiell romantikk i Norge
Mens bryllupet til Prins Harry og Meghan blir foreviget på en minnemynt i Storbritannia, har Norges Bank et langt mer nøkternt forhold til minnemynter. Verken bryllupet, sølvbryllupet ellet gullbryllupet til Harald og Sonja er foreviget på mynt. Riktignok kom det i 2012 ut en mynt som markerte at begge fylte 75, men det er det nærmeste.
Heller ikke Haakon Magnus’ bryllup med Mette-Marit er foreviget på mynt. Det er lite som peker på at det kommer ut en mynt når de to i 2026 feirer sølvbryllup.
Samtidig som Norges Bank ikke minnet bryllupet mellom Kong Harald og Dronning Sonja, gjorde Oslo Sparebank det. De fikk laget en medalje til anledningen. Også Haakon Magnus og Mette-Marit fikk sin medalje da de giftet seg 25. august 2001. Og det kommer også en minnemedalje til gullbryllupet til Harald og Sonja i år.
Men i dag er det Harry og Meghans dag. Og de blir heldigvis minnet på en numismatisk flott måte med en vakker mynt.