– Hvor langt hadde du vært villig til å gå?
Snart kommer en ny kinofilm med historie hentet fra den andre verdenskrig – filmen «Den 12. mann», om Jan Baalsrud. En litt mindre kjent motstandsforkjemper enn Gunnar Sønsteby og Max Manus, men like fullt med en spennende krigshistorie velegnet for film.
Hvor mange 25-åringer i dag kjenner du, som ville lagt ut på en tur, i Nord-Norge, i vinterhalvåret, i et par måneders tid, uten annet enn de klærne man stod og gikk i? Ville de amputert sine egne tær? Det gjorde nettopp Jan Baalsrud!
Motstandsmannen, den 12. mann
Baalsrud var aktiv i den norske motstandsbevegelsen, og ble en del av Kompani Linge som 24-åring i 1941. I mars 1943 ble skøyta han og hans motstandsfeller var på oppdrag med sprengt av mannskapet på skøyta, for å unngå et tysk krigsfartøy, etter en mislykket sabotasjeaksjon mot tyskerne. Den 12. mann, Jan Baalsrud, var den eneste som kom seg unna.
Den dramatiske flukten
Og, der startet den dramatiske flukten fra tyskerne, som skulle vise seg å vare i to måneder, og som gikk på helsa løs. Ville du selv lagt på svøm i iskaldt vann? Eller gått nesten 5 mil i kupert vinterterreng, under storm og snøskred, med en bortskutt tå? Jan Baalsrud gjorde det. Hans mål var å komme seg i sikkerhet i Sverige. En bortskutt tå var ingen hindring. Med god hjelp fra lokalbefolkningen, deriblant både kvinner og barn, som rodde han over vann, og tok han inn i hjemmene sine og pleiet han, ble Baalsrud hjulpet fremover på ferden. Selv om det var var forbundet med høy risiko å skjule en rømling.
En periode holdt det likevel på å gå fryktelig galt. Baalsrud hadde blitt fraktet opp på fjellet og ventet på hjelp videre. Men hjelpen kom ikke, og han ble liggende i flere uker, levende begravd på en slede i en snøhule. Det røffe været tæret på helsen. Baalsrud svevet mellom liv og død, og det hadde gått koldbrann i føttene. For å overleve og hindre at det gikk videre i kroppen, var eneste utvei å amputere flere tær. Og fortsatt vente på hjelp. Hvordan den dramatiske flukten endte, og om han kom seg i sikkerhet i Sverige må du vente med å få se til filmen er på norske kinoer.
Jan Baalsrud hedres på bronsemedalje
Allerede i 2014 ble Jan Baalsrud hedret på en krigsminnemedalje i massiv bronse. Medaljen er over 6 cm i diameter, veier over 100 gram og inngår i samlingen Kampen for frihet 1940-1945 som tar for seg motstandsarbeidet under den andre verdenskrig, og de mer og mindre kjente heltene som stod bak dette. Portrettet av Baalsrud er utført basert på illustrasjoner av Endre Skandfer, i samarbeid med Norges Hjemmefrontmuseum.