Om Samlerhusetbloggerne

Hvorfor velger så mange å samle mynter, tenker kanskje noen. Historieinteresse, affeksjonsverdi og samlerglede sier vi! Mynter og andre samleobjekter er en unik og spennende måte å lese og forstå historien vår på. Det er så mye som kan sies med et lite rundt stykke metall. Og selv om Samlerhusets samleobjekter ofte leveres med utfyllende historisk dokumentasjon, føler vi Samlerhusetbloggerne ikke alltid at vi får sagt alt. Derfor har vi etablert Samlerhusetbloggen for å formidle enda mer samlerglede og spennende historie.

Hvem er Samlerhusetbloggerne?

Samlerhuset-bloggen skrives ikke bare av én person, men av mange av oss som til daglig jobber med samling og historie. Felles for oss alle er at vi er et stykke unna rosabloggere, men desto mer interesserte i samling og historie. En litt gammelmodig interesse tenker kanskje du? Langt ifra syns vi! For både vi og samfunnet rundt oss er kunnskapstørste, og hva er vel mer deilig da, enn at vi hver dag kan formidle et stykke historie. Og litt kulturelt eller samfunnsaktuelt.

Vi har hver våre favorittområder og emner som engasjerer oss. De fleste som skriver er eller har vært ansatt i Samlerhuset, men vi tar også i mot gjesteskribenter og/eller innspill til emner og små tekster og anekdoter som vi får tips om. Dersom du føler du har noe å bidra med, send oss gjerne noen ord til  samlerhusetbloggen@samlerhuset.no.

Mange skriver for Samlerhusetbloggen, her er noen av oss:

Ole Bjørn Fausa er Samlerhusets grunnlegger og potet. Han er en nesten utømmelig kilde til historiske anekdoter, spesielt knyttet til eldre mynt. Er det noen du vil ha med deg på quiz-laget, så er det Ole!

Reidar Nilsen er den andre av Samlerhusets fremdeles aktive grunnleggere og eiere. Reidar er fremdeles en aktiv deltagende ressurs i Samlerhusets arbeid, og utfordrer oss alle både i å formidler historier og å skape de selv. Reidar jobber store deler av uken med og fra vårt søsterselskap i London.

Reidar og Ole vokste opp sammen på Sunnmøre og fattet begge tidlig interesse for særlig frimerkesamling. Etter studier i Oslo etablerte de det som i dag er Europas største innen samleobjekter.

Bak enhver suksessfull mann står en kvinne, heter det i ordtaket. Nå er det ikke lenger slik at kvinnene står bak. Vibece Walle Furseth er administrerende direktør i Samlerhuset, der hun har jobbet siden forrige årtusen!

Georg Klammt er en av våre dyktige innkjøpere, med spesialitet på eldre og antikke mynter. Georg har øye for detaljer, være seg små variasjoner i myntmotiv eller slitasje som skiller en kvalitet fra en annen, og er også en habil fotograf. Georg har 40 års fartstid i numismatikken og er aktivt deltagende på auksjoner.

En annen som begynte sin karriere med mynt og andre samleobjekter før millenniet, er Hans-Petter Hongset. Hans-Petter er en genuint interessert og engasjert mann som finner glede i små ting som at hans navnebror Kong Hans utga Norges første gullmynt – og det attpåtil i sin egen hjemby Bergen.

Når det gjelder moderne mynt, er det Kristoffer Røed du skal spørre. Kristoffer har en av bransjens største nettverk blant verdens myntverk og – handlere. I likhet med sin navnebror Christopher Columbus (som Kristoffer selvsagt skriver med «K»), har han en spesiell forkjærlighet for amerikansk gull- og sølvmynt.
For mang en samler startet interessen med frimerker. Trond Jensen er Samlerhusets frimerkejeger. Han deltar på auksjoner og setter sammen spennende frimerkesett. Trond Vegar kan med rette invitere på kaffe og studie av frimerkesamlingen!
Dersom du trenger informasjon om Norges konger og myntene deres, så er det Christian Eriksen du skal spørre! Christian har jobbet i Samlerhuset siden 2010 der han er ansvarlig for blant annet norske mynter. Hans favorittmynt? Selvfølgelig må det være fra Kong Christian, nærmere bestemt Kong Christian V – og speciedalerene med randskrift.

Ellen Morgenstierne er redaktør for magasinet Mynt & Historie, freelanser og tekstforfatter. Hun er en raser i quiz, og har mye på hjertet. Litt av det som ikke få plass i bladet, får plass her på Samlerhusetbloggen.

Lise Sjøstrand Kristoffersen er en av oss med lengst fartstid i Samlerhuset. Hun har en imponerende hukommelse og er vårt levende arkiv. Har en mynt eller en medalje vært en del av en samling, husker Lise når, hvor og i forbindelse med hvilken anledning. Lise byr gjerne på en runde quiz her på bloggen.

Andreas Kolle er historiker og Samlerhusets digitale tekstforfatter. Han har jobbet med tekst i mange sammenhenger både profesjonelt og på fritiden. Som historiker er han spesielt opptatt av å jobbe med Samlerhusets formål om å fortelle spennende historie, og således bidra til rik samlerglede.

På fritiden er Andreas opptatt av både musikk, quiz og sopp. Han har for øvrig aktiv på mange faktabaserte fora.

Anne Kathrine Brødholt er kommunikasjonsansvarlig i Samlerhuset; stadig på farten og på jakt etter gode historier til både Samlerhusetbloggen, magasinet Mynt & Historie, Facebook og Instagram. Hun er en av oss som sørger for at du får enda mer innblikk i hva som rører seg i samleverdenen. I 2016 besøkte hun Fairmined-sertifiserte gullgruver i Colombia der vi lærte mer om rettferdig utvinning av gull.

Kjetil Kvist er en mann med mange talenter. Historiker, numismatiker og sverdsluker; det er sjeldent kjedelig rundt Kjetil. Han er fast gjesteskribent i magasinet Mynt & Historie og bidrar også med numismatiske anekdoter og andre historier også på Samlerhuset-bloggen.

Dette var noen av oss. Men vi er alltid åpne for gjesteskribenter, såvel fra våre egne rekker som fra andre som har noe på hjertet. Ta kontakt med ditt innspill da vel; samlerhusetbloggen@samlerhuset.no.

Hvorfor blogg?

Samlerhusets formål er å skape samleglede. Det gjør vi hver eneste dag gjennom spennende samleobjekter fulgt av omfattende historisk dokumentasjon. Historieinteresse er en av de største driverne for samling, og også den største driveren for mange av oss som jobber her. Og vi har mye på hjertet! Derfor har vi etablert magasinet Mynt & Historie, YouTube-kanalen vår og nå også denne bloggen. Og for at du som samler skal kunne følge oss og det som skjer i samleverdenen enda tettere, har vi også Samlerhusets egen Facebook-side og Instagram-konto. Hver kanal har sin form og sitt språk, og i bloggen tillater vi oss å være litt mer personlige og uformelle. For selv om vi ser på historiske hendelser med den aller største ydmykhet og respekt, har vi også rom for humor og mindre alvorlige temaer. På bloggen kan du lese små og store historier om mynter, medaljer, frimerker og andre samleobjekter, ofte knyttet til historiske hendelser og milepæler. Dessuten syns vi det er hyggelig å vise frem alle våre samarbeidsprosjekter og vårt samfunnsengasjement. Og ikke minst syns vi det er hyggelig å benytter anledningen til å fremsnakke alle de flotte eksperter, historikere, museer og fagmiljøer som finnes her i Norge og for den sakens skyld og utenfor landets grenser. Vi er mange som brenner for samling og historie!

Har du tips til hva vi bør skrive om, eller ting du lurer på, tar vi gjerne i mot innspill. Send oss en e-post på  samlerhusetbloggen@samlerhuset.no.

 Besøk oss også i vår nettbutikk og Samlerhusets internasjonale nettside.