, 24. mai 2017

Å samle på frimerker er gøy og lærerikt

Frimerker er en viktig del av vår kulturhistorie. De får ikke bare posten frem, men forteller også den spennende historien om utviklingen av landet vårt, og om begivenhetene som har påvirket oss. De norske frimerkene gir et fascinerende bilde av så vel historie, samfunnsliv og natur, som kunst og kultur. Derfor er det å samle på frimerker både gøy og lærerikt!

Verdens første frimerke fra Storbritannia utgitt 1. mai 1840
Verdens første frimerke fra Storbritannia utgitt 1. mai 1840

Verdens første frimerke – «One Penny Black»

Verdens første frimerke ble utgitt 1. mai 1840, og offisielt tatt i bruk fra 6. mai 1840 i Storbritannia. Motivet var Dronning Victoria (1819 – 1901, monark fra 1837). Merket var trykt i sort farge, og hadde innskriften «One Penny» nederst. Derav navnet «One Penny Black».

Tre år før neste frimerke ble utgitt

Det skulle gå tre år fra verdens første frimerke forelå til neste land, eller område, kom på banen. Det var kantonen, (fylket), Zurich i Sveits som ble nummer to, tett fulgt av Brasil. Deretter fulgte Mauritius i 1847, Bermuda i 1848, og Bayern, Belgia og Frankrike i 1849.

Først ut i Skandinavia ble Danmark som kom på banen i 1851, fulgt av Norge 1. januar 1855, med Sverige seks måneder etterpå. Godt over 50 land og områder hadde utgitt frimerker før vi fikk vår første utgave, så Norge var ingen pioner på frimerkesiden. Men når vi først kom, ble oppfinnelsen mottatt med glede også her hjemme.

4 skilling fra 1855
Norges første frimerke fra 1855 annullert med 11-streks riststempel.

Viktige historiske objekter

Siden utgivelsen av verdens første frimerker er det utgitt titusener på titusener av forskjellige merker verden rundt. I enkelte land er frimerkeproduksjon blitt en viktig inntektskilde, med utgivelse av opptil 1000 nye frimerker pr. år. Det var nok ingen, heller ikke Sir Rowland Hill, mannen bak verdens første, som trodde på en slik utvikling vel 150 år etter at verdens første frimerke så dagens lys.

Veien er lang fra det svarte britiske frimerket med dronning Victorias portrett, og Norges første i blå farge med riksvåpnet, til dagens fargerike utgivelser. Men det å samle på frimerker har alltid vært en populær hobby, uansett hvilket område en samler på.  De fleste frimerkene gir et fascinerende bilde av så vel historie, samfunnsliv og natur, som kunst og kultur. Derfor er det å samle på frimerker både gøy og lærerikt!

Samlerhuset selger verdens første frimerke. Klikk her for å gå til produktet på Samlerhusets hjemmeside.

Ønsker du å starte og samle på frimerker? Samlerhuset gir bort 5 frimerkeserier som gratis velkomstpakke til alle som ønsker å begynne å samle frimerker. Klikk her for å bestille din velkomstpakke.